PM Šotimaal: purjus unionistid laamendasid iseseisvust toetanud Glasgows

Liisa Tagel
, Glasgow
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sündmuspaigale saabus hulk politseinikke, kes ümbritsesid märatsejad inimketiga.
Sündmuspaigale saabus hulk politseinikke, kes ümbritsesid märatsejad inimketiga. Foto: SCANPIX

Šotimaa suurimas linnas Glasgows puhkes eile õhtul iseseisvuse ja Ühendkuningriigi ühtsuse pooldajate vahel kähmlus paigas, mis on nädalaid olnud «jah»-leeri kogunemispaigaks.

Sadakond Šotimaa Ühendkuningriigi osana püsimise pooldajad, neist paljud noored skinhead'id kogunesid eile õhtul St. George'i väljakule tähistama võitu referendumil, rõhutades vastaspoolele, et iseseisvus kukkus läbi.

Glasgow oli sealjuures üks neljast piirkonnast, mis hääletas referendumil iseseisvuse poolt ning St. George'i väljak oli referendumi eel iseseisvuse toetajate põhiline kogunemiskoht. Neid oli seal ka eile, ning kahe leeri vahel puhkes mitmeid kähmlusi.

Väljakul oli näha ohtralt Ühendkuningriigi lippe ja unionistid kuulutasid, et Šotimaa on osa sellest ning skandeerisid laulu «Rule, Brittania» (valitse Britannia). Paljud väljakule kogunenud olid noored ja purjus ning unionistide seas võis näha natside kombel käega vehkimist, ühel hetkel põletati aga Šotimaa lippu ning heideti rahva sekka siniseid signaalrakette.

Pealtnägijate sõnul toimus ka intsident, kus kamp keskealise unioniste ajasid üle väljaku taga noori tüdrukuid, kes olid endale põsele Šotimaa lipu joonistanud. Kahe eri leeride lippe kandnud mehe vahel puhkes kaklus, ent pealtnägijad püüdsid neid lahutada. Kostis vihast karjumist.

Rohkearvuliselt kohale saabunud politsei eraldas vastasleerid inimketiga ja kinnitas hiljem ka suurematele meediaväljaannetele, et ehkki väljakul võis näha tugevat viha väljendamist, ei toimunud seal suuremaid kokkupõrkeid ning olukord suudeti maha rahustada.

Politsei takistas ka vihase rahvahulga kõrvaltänavatele valgumist ning jälgis väljakult edasi liikunud seltskondi.

Pärast kella üheksat õhtut oli väljakul juba oluliselt rahulikum - seal oli küll endiselt mõlema poole esindajaid, ent väikestes gruppides ja neid valvas ka politsei. Mujal kesklinnas oli pigem tegemist tavalise reede õhtuga, ehkki isegi klubidest möödudes võis kuulda tuliseid arutelusid referendumitulemuste ja Šotimaa tuleviku üle.

Šotimaa ajalehe The Herald teatel saabusid tulid noored vihased unionistid tööpäeva lõpu paiku rongiga Glasgowsse ning paistis, et tegemist oli mingil määral organiseeritud protestiga.

Paljud Glasgow elanikud olid juhtunust väga häiritud, ent rõhutasid, et tegemist oli ikkagi purjus noorte laamendamisega.

Ajalehe andmetel toimus Glasgows eile veel mõningaid vastaspoolte viha väljendusi, näiteks haarasid paar inimest ühelt autolt Suurbritannia lipu ning torkasid selle sõiduki tagumisest aknast sisse. Õnneks tagumisel istmel kedagi ei istunud, ent autos olnud naised olid juhtunust traumeeritud.

Nii iseseisvust kui Ühendkuningriigi osana püsimist toetavad poliitikud on kutsunud rahvast üles leppima referendumitulemustega, sellest alustas eile hommikul ka Šotimaa esimene minister Alex Salmond, kes pärastlõunal teatas ameti maha panemisest.

Šotimaa eilsel rahvahääletusel toetas Ühendkuningriigi koosseisu jäämist 55,3 protsenti ja eraldumist 44,7 protsenti valijaist.

Iseseisvuse vastu hääletas 2 001 926 inimest ja jaatavalt vastas 1 617 989 inimest.

Referendumil osales rekordilised 84 protsenti valijaskonnast. Sellega ületati senine, 1950. aasta Briti üldvalimistest pärinev rekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles