Tšehhi kindralite lahkumise taga on naismajori suhe Vene spiooniga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praha
Praha Foto: SCANPIX

Kolme Tšehhi kindrali – presidendikantselei riigikaitseosakonna juhi Frantisek Hrabali, Tšehhit NATO juures esindanud Josef Sedlaki ja kaitseväe staabiülema asetäitja Josef Proksi – hiljutine ootamatu sõjaväest lahkumine on seotud spiooniskandaaliga, kirjutab ajaleht Mlada Fronta Dnes.


Kindralid olid sunnitud ametid maha panema pärast seda, kui avastati erinevatel aegadel kõigi kolme abina töötanud naismajori lähedased suhted samuti Tšehhi riigiasutuses töötanud psühholoogi Robert R-iga, kes omakorda oli Kremli spioon.

«Me oleme tuvastanud ja kõrvaldanud Vene sõjaväeluure katse tungida mõjukatesse sõjaväe juhtstruktuuridesse eesmärgiga koguda sensitiivset infot kaitseministeeriumi kõrgemate ešelonide kohta,» vahendas Tšehhi vastuluureagentuuri BIS teadet ajaleht Irish Times.

BISi avaldus ei täpsustanud aga, kas Robert R-iga seotud major oli teadlik mehe seostest Vene luurega ja kas ta edastas talle mingisugust infot. Tšehhi ajaloo suurima spionaažiskandaali põhjustanud Robert R on praegustel andmetel pagenud Venemaale.

Oma viimaste aastate aastaraamatuis on BIS korduvalt hoiatanud, et Venemaa pingutab selle nimel, et koguda infot Tšehhi poliitilise ja sõjalise eliidi ning suuremate ettevõtete kohta, viimaste puhul huvituvad spioonid eriti energiasektoris tegutsevatest firmadest.

«Näide sellest on inimeste grupp, kes oli tükk aega töötanud Vene luureteenistuse heaks ning Tšehhi vastu ja Tšehhi pinnal ning kelle BIS paljastas ja kelle tegevus on peatatud,» kirjutas BISi 2009. aasta aastaraamat. Pole teada, kas samad inimesed olid seotud kindralite juhtumiga, kui Tšehhi meedia andmeil saadeti mullu nende riigist spioneerimise pärast välja seitse Vene diplomaati.

Tšehhi uudisteajakirja Respekt teatel suudeti Vene agendid paljastada tänu 2008. aastal Moskva hüvanguks spioneerimise eest vahistatud endiselt Eesti kaitseministeeriumi kõrgelt ametnikult Herman Simmilt saadud infole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles