Ida-Ukraina separatistid korraldavad 2. novembril oma valimised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatistid
Ida-Ukraina separatistid Foto: SCANPIX

Ida-Ukrainas tegutsevad separatistid teatasid, et viivad oma valimised läbi 2. novembril.

Ukrainas toimuvad parlamendivalimised 26. oktoobril, edastab BBC.  

Ukraina võimud pakkusid, et Ida-Ukraina venemeelsed võiksid  hääletada piiratud omavalitsuse üle detsembris.

Ukraina valitsusvägede ja separatistide vaheline relvarahu on vastu pidanud alates 5. septembrist ning mõlemad pooled on valmis rajama puhvertsooni.

ÜRO andmetel on Ida-Ukraina sõjalises kokkupõrkes alates aprillist hukkunud 3245 inimest.

Selle hulka ei ole arvatud 298 inimest, kes Malaysia Airlines lennukiga 17. juulil Ida-Ukrainas alla kukkusid ning hukkusid.

Ukraina idaosa separatsistlikud Donetski ja Luganski niinimetatud rahvavabariigid kuulutasid end iseseisvaks pärats seda kui Venemaa annekteeris Krimmi.

Separatistid pidasid Ukraina valitsuvägedega viis kuud lahinguid. Lääneriigid süüdistasid Venemaad separatistide relvadega varustamises, Venemaa eitas seda ja eitab seni.

Ukraina parlament võttis möödunud nädalal vastu otsuse lubada Donetski ja Luganski piirkondadele piiratud omavalitsust. Valimispäevaks pakuti välja 7. detsember.

Separatistide juhid ei võtnud Kiievi pakkumist vastu ning teatasid eile, et nende valimised toimuvad 2. novembril.

Möödunud nädalalõpul Valgevenes sõlmitud kokkuleppe kohaselt on Ukraina valitsusväed ja separatistid valmis oma raskerelvastuse viima eesliinilt 15 kilomeetri kaugusele, luues 30 kilomeetri laiuse puhvertsooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles