Julgeolekunõukogu võttis vastu pühasõdalaste vastase resolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu
ÜRO Julgeolekunõukogu Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis kolmapäeval USA presidendi Barack Obama juhatusel ühehäälselt vastu siduva resolutsiooni, mis nõuab kõigilt riikidelt samme, takistamaks Islamiriiki ja teisi terrorirühmitusi endale välismaalt võitlejaid värbamast.

Resolutsiooni kohaselt peavad kõik riigid vastu võtma seadused, mis muudaksid kodanike liitumise pühasõdalaste äärmusrühmitustega nagu Islamiriik või Al-Nusra Rinne raskeks kuriteoks.

Samuti tuleb riikidel takistada terroristide või terrorirühmituste liikumist oma territooriumil.

Siduv resolutsioon kohustab kõiki liikmesriike seda järgima ja tugineb ÜRO harta seitsmendale peatükile, mis tähendab võimalikke majandussanktsioone või isegi sõjalist sekkumist.

Obama nimetas resolutsiooni ajalooliseks.

USA president väljendas istungil ühtlasi kaastunnet Prantsusmaa presidendile Francois Hollandele seoses prantslasest pantvangi tapmisega Alžeerias, kellel lõikasid pea maha Islamiriigi pühasõdalastega seotud äärmuslased.

«Oleme toeks teile ja Prantsusmaa rahvale selle raske kaotuse ajal ja siis, kui te tõusete terrorismi vastu vabaduse kaitseks,» ütles Obama.

USA president kutsus varem päeval maailma üles ühinema USA juhitava koalitsiooniga, et lüüa puruks pühasõdalased Iraagis ja Süürias.

«Ameerika Ühendriigid töötavad laia koalitsiooniga, et see surmavõrgustik lammutada,» ütles Obama ÜRO peaassableel peetud kõnes. «Täna ma kutsun maailma selle jõupingutusega ühinema.»

USA korraldas ööl vastu kolmapäeva oma Araabia liitlastega teise laialulatusliku Islamiriigi vastase õhurünnakute laine.

«Ainus keel, mida sellised tapjad mõistavad, on jõud,» ütles Obama oma pöördumises 193-liikmelise peaassamblee poole.

«Me kavatseme ISILi oma sõjalise jõuga tagasi suruda,» rõhutas ta, kasutades üht rühmituse akronüümidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles