Lavrov sarjas Obamat «ameerikaliku maailmavaate» esitamise eest ÜROs

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov ÜRO Julgeolekunõukogu istungil New Yorgis.
Vene välisminister Sergei Lavrov ÜRO Julgeolekunõukogu istungil New Yorgis. Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov kritiseeris kolmapäeval USA presidenti Barack Obamat «ameerikaliku maailmavaate» esitamise eest ÜRO Peaassambleel peetud kõnes.

«See on ameerika maailmavaade presidendi esituses, kes on korduvalt rõhutanud enda ja oma riigi erilisust. See on riigi maailmavaade, mis on kirjutanud oma rahvusliku julgeoleku doktriini õiguse kasutada jõudu oma äranägemise järgi mistahes ÜRO  Julgeolekunõukogu otsustest või muudest rahvusvahelise õiguse aktidest hoolimata,» ütles Lavrov ajakirjanikele.

Lavrovi sõnul austas Obama Venemaad «riigi paigutamisega maailma rahu ja julgeoleku ohustajate pingereas teisele kohale».

«Esimesel kohal oli ebolaepideemia, teisel kohal Venemaa agressioon Euroopas, nagu president seda nimetas. Kolmanda koha said ISIL (Iraagi ja Levandi Islamiriik), Al-Qaeda ja teised terroristid, kes tegutsevad Lähis Idas, peamiselt riikides, kuhu USA on ebaseaduslikult rahvusvahelist õigust rikkudes sisse tunginud,» ütles Vene välisametkonna juht.

Obama mõistis hukka Venemaa agressiooni Euroopas. «Venemaa agressioon Euroopas toob meelde päevad, mil suured riigid sõtkusid oma territoriaalsete ambitsioonide nimel jalge alla väiksed,» ütles ta.

«Venemaa tegevus Ukrainas heidab väljakutse külma sõja järgsele korrale,» lausus USA president, taunides Krimmi annekteerimist ja Moskva toetust Ukraina relvastatud separatistidele.

Lavrovile tundus enda sõnul veider, et Ühendriikide president ütles mitu korda, et maailm on muutunud vabamaks ja turvalisemaks. «Ma ei saanud isegi aru, kas see oli tõsine avaldus ilma orwellilike kaalutlusteta, sest George Orwell leiutas tõeministeeriumi mõnda aega tagasi ja paistab, et tema filosoofia ei ole veel vananenud.»

«Ma ei usu, et rahusobitaja kõne oli edukas, kui seda faktidega kõrvutada.»

Vene välisministri sõnul ei usu Moskva ühepoolseid süüdistusi ja «süü asetamist kellelegi teisele» konfliktide lahendamise viisidena, vaid soovib ausat, võrdset ja vastastikku kasulikku dialoogi.

«Kohtun neljapäeval [USA välisministri] John Kerryga ja kavatsen talle seda öelda,» sõnas Lavrov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles