Igor Taro Ukraina päevik: 26.09

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Ida-Ukraina konfliktipiirkonnas jätkus lahingtegevus kõikides kriitilistes kohtades. Relvarahu ja Minski kokkulepete tagamiseks on läbirääkimistesse nüüd täiesti avalikult kaasatud ka Venemaa kaadrisõjaväelased. Viimane võib olla märgiks, et Kreml sooviks iga hinnaga olukorda stabiliseerida praegusel kujul ning vältida Ukraina poolt terrorivastase operatsiooni aktiviseerimist.

Idee järgi peaks Vene sõjaväelased olema läbirääkijad ja vahendajad «kohalike» separatistidega. See on selline äärmiselt imelik kompositsioon. Nagu me teame, siis mitmed nn. separatistide pataljonid on tegelikult tervenisti nö puhkuse ajast Ida-Ukrainasse suundunud ümberriietunud Vene sõjaväelased. Näiteks Luganski kandis tegutsev «pataljon Vitjaz» on tegelikult komplekteeritud tervenisti ühe Venemaa rahuvalvevägede brigaadi baasil.

Muidugi on olnud ka teateid eeskätt Ukraina meedias, kuidas Donetski kandi terrorijõugud on aeg-ajalt avanud tule Vene sõjaväelaste kolonnide ja üksuste pihta. Päris ühtset juhtimist Ida-Ukrainas tegutsevate terroristide üle pole ja see kontingent, kes võitleb ukrainlaste vastu Vene regulaarvägedele lisaks, on ikka üsna madala kvaliteediga.

Tõenäoliselt mingid selletaolised granaadiga ahvid lasid alla ka tolle Malaisia reisilennuki. Keeruline aparaat sattus kätte, mingi sihtmärk oli ka parajasti radariekraanil ja anti aga tuld.

Teine põhjus on see, et Ukraina armee on kasutanud vahepealset armuaega lahinguvõime taastamiseks. Sõjatööstus töötab praegu kolmes vahetuses ehk sisuliselt 24/7, üksusi komplekteeritakse ja reorganiseeritakse, uus tehnika jõuab rindele.

Ilmselgelt ei sooviks Putin selle Luganski ja Donetski rämpsu nimel uusi üksusi sõjaahju saata. Miinimumplaan on täidetud - kahe suurima linna vabastamise hoidis Vene armee ära - ja nüüd üritavad nad sedasama olukorda kindlustada. Jäägu Ukrainale see kontrollimatu ala koormaks külge, et oleks võimalik alati sõjaga ähvardades mingeid järeleandmisi välja pressida.

Minski kokkulepetest on täitmata lisaks üle 100-mm kaliibriga raskerelvastuse äratoomisele pantvangide vahetamise kokkulepe kõik-kõigi-vastu skeemi järgi.

Suurtest torudest anti tuld Donetski lennuvälja pihta. Seal üritasid terroristid jälle tankidega rünnata, kaks tanki jäi lennuväljale «rauddiviisi vanaraua polku». Üks sai omal jõul minema. Olevat olnud viimase aja kõige intensiivsem rünnak, kus kaasati nii kaugtuld, tehnikat kui ka jalaväge. Grad-süsteemiga on tulistatud ukrainlaste kontrollpunkte veel Mariupoli serval ja Popasna kandis. Stšastje piirkonnale sai osaks tihe miinipildujatuli. Ja loomulikult oli rünnakuid Debaltseve piirkonnas.

Ukraina käitub hetkel nii, nagu nad ei kavatseks enam okupeeritud alade vabastamisoperatsiooni ette võtta. Samas on nende positsioonid terroristide jaoks kohati ohtlikud. Ja terroristide võimetus tegelikult oma jõududega midagi saavutada näitab, et kui Ukraina oma tegevust aktiviseeriks - hakkaks jõuliselt peale pressima - peaks Putin jälle pataljonide kaupa mehi hakklihamasinasse saatma, nagu ta tegi seda augustis. Sestap tulebki saata sõjavägi bandiite rahustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles