The Guardian: suur arv lääneriikide koolitüdrukuid on liitunud pühasõdalastega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääneriikidest on üsna palju koolitüdrukuid liitunud pühasõdalastega
Lääneriikidest on üsna palju koolitüdrukuid liitunud pühasõdalastega Foto: SCANPIX

Briti väljaande The Guardian andmetel on sunniitliku terrorirühmituse Islamiriik ja teiste sarnaste grupeeringute pühasõdalastega liitunud suur arv lääneriikidest pärit koolitüdrukuid.  

Meedia andmetel on noorimad neist 13-aastased, enamik aga 16- 24-aastased. Pühasõdalaste juurde läinud tüdrukutest umbes kümme protsenti on Euroopast, USAst ja Austraaliast.

Euroopa riikidest on Prantsusmaa see, kust enim tüdrukuid on liitunud Islamiriigiga – 63.

Suurbritanniast on suunudunud pühasõdalaste juurde 50 ja Saksamaalt 40 naisdžihadisti.

USA luure andmetel ei ole neil pühasse sõtta läinud naiste kohta täpset arvu.

Põgenenud tüdrukutest enamik on suundunud Süüriasse ja Iraaki Islamiriigi kalifaadi aladele, kus nad on pühasõdalastega abiellunud. Osa neist on jäänud rasedaks ning toonud lapse ilmale.

Kui pühasõdalane hukkub, siis ta naisest saab märtri naine.

Asjatundjate arvates on palju tüdrukuid meelitatud Islamiriigi juurde sotsiaalmeedia abil.

Tüdrukute Lähis-Itta mineku taga on romantiline nägemust sõjast ja võitlejatest. Tegelikkus on aga midagi muud, sest suur osa tüdrukuid on sattunud vägistamise ohvriks ning müüdud orjadeks.

«Islamiriik on karm äärmusislamistlik rühmitus. Seal on meeste võim ja naistel puudub sõnaõigus,» selgitas Saksamaa terrorismi ja julgeoleku uuringute keskuse juht Rolf Tophoven.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles