Poola uus peaminister tahab suurendada USA sõjalist kohalolekut riigis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola uus peaminister Ewa Kopacz kõnet pidamas.
Poola uus peaminister Ewa Kopacz kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Poola uus peaminister Ewa Kopacz lubas täna parlamendikõnes tegutseda USA sõjalise kohaloleku suurendamise nimel riigis.

Kopaczi sõnul on Poola suhted Ühendriikidega Ukraina konflikti tõttu tähtsamaks muutunud.

Uue valitsuse esmase prioriteedina nimetas ta Poola positsiooni tugevdamist Euroopa Liidus.

Uus välisminister esitab valitsuse välispoliitikaprogrammi oktoobri lõpus, lisas ta.

«Kodanike usalduse taastamine nõuab meilt parteiülest arusaama asjadest, mis moodustavad Poola raison d'état ehk Poola välis- ja kaitsepoliitika,» ütles Kopacz, kelle sõnul on süvitsiminevaks debatiks seimis hädavajalik ka opositsiooni toetus.

«Poola tegutseb selle nimel, et Euroopa Liit viiks ellu energiasolidaarsuse idee. Sellepärast peame me aktiivselt toetama energialiidu loomise ideed, mille pakkus välja minu eelkäija ja mida täna toetab Euroopa liidrite suur enamik.»

Peaminister rääkis kõnes uue valitsuse prioriteetidest ka, et pooldab Poola üleminekut eurole, kuid ei esitanud tähtaega. Õige hetk on siis, kui Poola majandus on stabiilne ja eurotsoon samuti tugevamaks muutunud, sõnas ta.

Poola kaitsekulutused tõstetakse 2016. aastaks kahe protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP), kinnitas Kopacz. See annaks relvajõududele tänapäevase tehnika soetamiseks täiendavalt 800 miljonit zlotti.

Poola tahab aidata Ukrainat majanduslikul, poliitilisel ja sõjalisel üleminekul, sõnas peaminister ja lisas, et tema valitsus rakendab "Ukraina südnmuste suhtes pragmaatilist poliitikat".

Kopacz esitab Poola julgeoleku tugevdamise plaani novembris, keskendudes selles koostööle relvajõudude ja teiste ametkondade nagu politsei ja piirivalve vahel.

Kopaczil seisab seimis ees usaldushääletus, aga probleeme ei tohiks sellega tekkida, sest tema paremtsentristlikul Kodanike Platvormil (PO) ja väiksemal koalitsioonipartneril Poola Rahvaparteil (PSL) on parlamendis enamus.

Kopacz võttis valitsusjuhi ameti üle Donald Tuskilt, kellest saab 1. detsembril Euroopa Ülemkogu eesistuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles