Advokaat: Karadžić ei teadnud Srebrenica veresaunast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radovan Karadžić kohtusaalis
Radovan Karadžić kohtusaalis Foto: SCANPIX

Endise Bosnia serblaste liidri Radovan Karadžići advokaat ütles täna ÜRO sõjaroimakohtus, et tema klient ei teadnud 1995. aasta Srebrenica veresaunast, milles tapeti enam kui 7000 moslemi meest ja noorukit.

«Ei ole olemas ühtki asitõendit, et doktor Karažić kavandas või käskis (Srebrenicas) vange hukata, või et ta oli sellest teadlik,» ütles advokaat Peter Robinson Haagis endise Jugoslaavia rahvusvahelise sõjaroimatribunali (ICTY) ees.

«Tegelikult varjati (sündmusi) tema eest ja sellepärast ei ole ta genotsiidis süüdi,» ütles Robinson.

Karadžić, keda süüdistatakse sõja- ja inimsusevastastes kuritegudes ning genotsiidis, alustas kolmapäeval sõjaroimakohtus viimast kaitsekõnet, milleks talle anti aega 10 tundi kahel päeval.

Prokurör Alan Tieger nõudis esmaspäeval oma lõppsõnas 69-aastasele Karadžićile eluaegset vangistust.

Süüdistused on seotud tema väidetava juhtrolliga horvaatide ja moslemite vastases etnilises puhastuses, milles hukkus aastatel 1992-95 hinnanguliselt 100 000 inimest.

Bosnia serblaste kunagist poliitilist liidrit süüdistatakse kokku üheteistkümnes episoodis, millest kaks puudutavad Srebrenica veresauna ja 43 kuud kestnud Sarajevo piiramist.

Karadžić ise eitab igasugust süüd, kuid on palunud ohvritelt kuritegude eest andestust ja möönnud, et presidendina kannab ta moraalset vastutust Bosnia serblastest kodanike ja sõjaväelaste sooritatud kuritegude eest.

Viis aastat väldanud kohtuprotsessi lõppotsust on oodata alles 2015. aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles