BBC: Vene meedia kasutab Ukraina massihaudadest rääkides lennukatastroofi pilte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarnase vaatega fotost lõigatud juppi kasutas REN TV Ukraina massihaudadest rääkivas loos.
Sarnase vaatega fotost lõigatud juppi kasutas REN TV Ukraina massihaudadest rääkivas loos. Foto: Evgeniy Maloletka/AP

Vene telekanal REN TV on kasutanud väidetavatest Ukraina massihaudadest rääkides fotosid, mis on tehtud hoopis Malaisia lennu MH17 ohvritest.

Viimase nädala jooksul on Kremli-meelne meedia olnud täis lugusid väidetavatest massihaudadest, mis olevat viimseks puhkepaigaks taganeva Ukraina sõjaväe vägistatud, piinatud ja tapetud tsiviilisikutest ja vastupanuvõitlejatest ohvritele. Asuvat need hauad Nižnaja Krõnka küla lähistel, umbes 60 kilomeetri kaugusel Donetskist.

Vene meedia ja valitsuse sõnul on need hauad selge tõend sõjakuritegudest.

25. septembril avaldas REN TV loo, kus tsiteeris venemeelseid mässulisi, kes rääkisid kolme massihaua leidmisest. Nad kinnitasid ka, et haudades olnud kümnetest ohvrites osadel oli eemaldatud organeid. Loole oli lisatud video, kus mehed kannavad laibakotte. 

Neli päeva hiljem kirjutas sama veebileht, et aladelt, kust Ukraina armee lahkunud on, leitakse endiselt surnukehi.

Esialgu loo juures kasutatud foto.
Esialgu loo juures kasutatud foto. Foto: Kuvatõmmis REN Tv lehelt

Lisatud oli foto, millel võis näha kümneid laibakotte, ent nende lähistel paistis ka midagi valget. Praeguseks on toonane foto uuega asendatud.

Uuel fotol on üks anonüümne surnukeha.
Uuel fotol on üks anonüümne surnukeha. Foto: Ekraanitõmmis REN TV veebilehelt.

Illustreeriv materjal pärineb BBC andmetel aga hoopis Ukraina lennukatastroofi järgsest ajast ning avaldati esialgu veebilehel Argumentõ i Faktõ. Fotode täisversioonidelt võib näha selgelt lennukivrakki.

Foto: Kuvatõmmis lehelt Argumentõ i Faktõ

REN TV kuulub Vene riiklikku meediagruppi, mida kontrollib Bank Rossija, mille suurimat osanikku Juri Kovaltšukki peetakse Putini lähikondlaseks. Meediagrupi juhatusse kuulub nüüd ka parlamendisaadik ja endine iluvõimleja Alina Kabajeva, keda Vene kollane press käsitleb Putini armukesena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles