Vene analüütikud: Venemaal levib äärmusnatsionalism

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenini kuju Venemaa lipuga
Lenini kuju Venemaa lipuga Foto: SCANPIX

Venemaa poliitika analüütikud osalesid Soome välispoliitika instituudi sümpoosionil, milles arutati Venemaal aina enam pead tõstva äärmusnatsionalismi teemal.

Venelasest analüütiku Aleksei Makarkini sõnul on Venemaal viimastel aastatel nii natsionalism kui patriotism saanud uue kuju ja vormi, edastab mtv.fi.

Immigratsioonivastaste natsionalistide kõrvale on tekkinud kolm suurt grupeeringut.

Esimesse kuuluvad need, kes tahavad Nõukogude Liitu tagasi. Teise aga neonatsilike sugemetega äärmusnatsionalistid, kelle loosungiks on «Venemaa venelastele».

Kolmandasse ja aina suurenevasse grupeeringusse kuulujad tahavad uuesti Vene endise impeeriumi taastamist.

«Natsionalism ja patriotism koosnevad kahest osast. Ühesl pool on riigi suuruse ülistus, teisel pool aga rahvuslik ja etniline. Naaberriikidel tuleks Venemaa sellesse fenomeni suhtuda rahulikult, ilma liigse draamata. Praegune äärmuslik isamaaline suhtumine ei kesta jäädavalt, vaid mingil hetkel väsitakse ja see taandub,» selgitas Makarkin.

Venemaa telekanali Dozd toimetaja Mihhail Fišman on Makarkiniga samal seisukohal, et Venemaal on natsionalism avaldumas uuel viisil.

«On suur vahe, milline oli venelaste patriotism nüüd ja viis aastat tagasi. Ukraina kriis tekitas uue olukorra, milles venelased hoiavad rohkem kokku ning on läänt hakanud nägema vaenlasena,» selgitas Fišman.

Ta lisas, et Venemaal on ausat ja kriitilist meediat aina enam piiratud ja see tendents jätkub.

«Olukord hakkab aina enam meenutama Nõukogude Liidu aega, mil oli üks põhiline telekanal ja paar riiklikku väljaannet. Sõltumatutele kanalitele tehakse aina enam piiranguid. Järgmisena võib tulla sotsiaalmeedia ja interneti keelamine,» lisas Fišman.

Dozdi peetakse Venemaa ainsaks sõltumatuks telekanaliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles