Islamiriik avaldas järjekordse hukkamisvideo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alan Henning.
Alan Henning. Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) teatas reedel Suurbritannia päritolu humanitaarabitöötaja Alan Henningi tapmisest ja postitas internetti video tema hukkamisest, edastas islamistide võrgutegevust jälgiv monitooringufirma SITE.

Alan Henning oli 47-aastane taksojuht Salfordist, Põhja-Inglismaalt, kirjutab Reuters. Ta rööviti mullu detsembris Süürias, kui ta oli abiks toimetamisel humanitaarabi kohalikule heategevusorganisatsioonile.

Henning loeb videos ette teksti, et peab maksma oma parlamendi otsuse pärast rünnata Islamiriiki.

Video algab ülevaatega Suurbritannia parlamendi eelmise nädala hääletusest, millega kiideti heaks õhurünnakud ISi vastu. Seejärel näidatakse põlvitavat Henningit, kes seletab kaamerasse, et Suurbritannia kodanikuna peab ta maksma hinda parlamendi otsuse eest.

Henning rööviti kümme kuud tagasi, kui ta tegeles humanitaarabisaadetiste vahendamisega Süüria moslemite heategevusorganisatsioonile.

Sama video lõpus ähvardatakse järgmiseks tappa Ameerika Ühendriikide pantvang Peter Edward Kassig. Vanemate kinnitusel on nende 26-aastane poeg vangistatud humanitaarabi andmisel Süürias.

Henningi abikaasa oli selle nädala alguses teinud avalduse, paludes oma mees vabastada.

Briti peaminister David Cameron kinnitas ööl vastu tänast Henningi tapmist pühasõdalaste poolt ja lubas mõrtsukad õigusemõistmise ette tuua. USA president Barack Obama mõistis Henningi mõrva samuti hukka ja lubas, et Ühendriigid toovad selle eest vastutavad isikud õigusemõistmise ette.

«Seistes koos oma Suurbritannia sõpradega ja teiste liitlastega jätkame tööd, et tuua Alani mõrtsukad - nagu ka Jim Foley, Steven Sotloffi  ja David Hainesi mõrvarid - õigusemõistmise ette,» lubas president.

USA alustas pühasõdalaste pommitamist Iraagis 8. augustil. Ühendriikide õhurünnakutega Iraagis on varem ühinenud Prantsusmaa, Suurbritannia, Belgia, Taani ja Holland.

Austraalia valitsus andis reedel samuti heakskiidu riigi sõjalennukite ja eriüksuste osalemisele Iraagi pühasõdalaste vastastes operatsioonides. Kanada peaminister taotles reedel parlamendi toetust plaanile saata CF-18 hävitajad appi võitlema USA-juhitavas koalitsioonis sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pühasõdalaste vastu Iraagis.

Türgi parlament andis neljapäeval valitsusele loa viia relvajõud Süüriasse ja Iraaki pühasõdalastega võitlema.

IS-i pühasõdalased on hõivanud alates juunist suured alad Iraagis ja Süürias ning kuulutanud neil välja kalifaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles