Hongkongi võimud eitavad protestijate vastu kurjategijate kasutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraatiameelsed protestijad täna Hongkongis Mongkoki kaubanduspiirkonnas.
Demokraatiameelsed protestijad täna Hongkongis Mongkoki kaubanduspiirkonnas. Foto: SCANPIX

Hongkongi julgeolekujuht tõrjus täna raevukalt süüdistusi, et valitsus kasutab demokraatiat nõudvate meeleavaldajate vastu kuritegelikke jõuke.

Hongkongi kahes suuremas kaubanduspiirkonnas vallandus eilekaos, kuna nn triaadid ründasid Aasia finantskeskuse halvanud meeleavaldajaid.

Politsei vahistas 19 kurjategijat, kellest osa arvatakse kuuluvat jõukudesse, mis korraldasid rünnakuid meeleavaldajate vastu. Politsei pressikonverentsil märgiti, et vähemalt kaheksa vahistatut kuulub triaadidesse.

Samas lükkas politsei tagasi süüdistused nagu teeksid nad tudengite vastu triaadidega koostööd. «Ustavalt ja hoolikalt oma tööd teinud politseinike süüdistamine on alusetu ja äärmiselt ebaõiglane,» ütles politseikomissar Cheung Tak-keung ajakirjanikele.

Erihalduspiirkonna võimud eitasid igasugust seost triaadidega.

«Olen pannu tähele inimeste väited, justkui oleks valitsus pigistanud silma kinni triaadide tegevuse suhtes või nendega isegi koostööd teinud,» ütles julgeolekuminister Lai Tung-kwok ajakirjanikele. «Need on väljamõeldud ja liialdatud süüdistused.»

Demokraatiameelse seadusandja Albert Ho sõnul paistis politsei suhtuvat triaadide tegevusse üsnagi suure sallivusega.

«Mul ei ole ühtegi põhjust mitte uskuda, et ainus järelejäänud võimalus Hongkongi võimudele on hoolitseda sellest eest, et protestijad avalikust ruumist minema lüüa,» ütles ta AFPle.

Ho sõnul on ainus viis selle saavutamiseks lasta kellelgi teisel seda teha, ilma et peaks ise oma käsi määrima.

Võimude andmetel sai vägivallas tõsisemalt viga vähemalt 12 inimest, nende seas kuus politseiametnikku. Ühtlasi teatasid mitmed naised, et langesid seksuaalvägivalla ohvriks.

Hongkongi tudengiliidrid katkestasid reedel kõnelused valitsusega, süüdistades neid triaadide vägivallale läbi sõrmede vaatamises.

Hongkongi protestijad nõuavad õigust ise oma juhte valida. Praegu valib Hongkongi juhtkonna 1200-liikmeline Pekingi-meelne komitee. Hiina on lubanud 2017. aastal Hongkongis rakendada süsteemi, mille kohaselt saab rahvas hääletada kandidaatide üle, kelle sõelub välja Peking.

Hiina valitseva kommunistliku partei häälekandja teatel ei kavatse Peking Hongkongi demokraatiameelsetele protestijatele järeleandmisi teha ning nende üritus on määratud läbikukkumisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles