Paavst avas sinodi kooselu teemadel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus avas täna erakorralise sinodi, kus kirikujuhid kogu maailmast arutavad katoliku kiriku suhtumist perekonda, kooselu ja lahutust puudutavatesse küsimustesse tänapäeva maailmas.

Ligi 200 kirikujuhti üritavad kahe nädala vältel ületada lõhet selle vahel, mida kirik lahutuse ja kooselu kohta ütleb, ning mida usklikud tegelikult teevad.

Laupäeva õhtul Vatikani Peetri väljakul peetud missal ütles paavst, et sinod võib avada ukse kiriku ja ühiskonna uuenemisele.

Paavstiametisse astumisest saadik on Franciscus korduvalt juhtinud tähelepanu haavadele, mida lõhutud perekonnad on moodsas ühiskonnas tekitanud, öeldes samas, et kirik peab selle uue reaalsusega kohanema.

«Haavu tuleb ravida halastusega. Kirik on ema, mitte tolliamet, kes külmalt kontrollib reeglitele vastavust,» ütles ta, viidates paljudele kirikusse kuuluvatele lahutatud inimestele, koos elavatele paaridele ja üksikemadele.

Katoliku kiriku vaadet abielule peetakse pahatihti aegunuks maailmas, kus arenenud riikides lahutatakse pea pooled abielud ning selle institutsiooni mõiste on samasooliste abielude legaliseerimise trendi kasvades muutumas.

Rooma kogunenud piiskopid ei kavatse kindlasti geiabielusid heaks kiita ning Vatikani vaatlejad ei oota märkimisväärseid muudatusi ka rasestumise vältimist puudutavas küsimuses, kus katoliiklik õpetus on vastuolus miljonite igapäevase praktikaga.

Kuid arvestades Franciscuse enda reformimeelsust võib oodata, et sinod võib käivitada mõne suure sümboolse tähendusega muudatuse nagu lahutuse ja taasabiellumise aktsepteerimine, kuid see see ei juhtu ilmselt enne 2016. aastat.

Veel võib katoliku kirik anda vaimulikele loa ristida samasooliste paaride lapsi, kuigi nende vanemate liitu kirik ei tunnista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles