Ukraina relvarahu varjutab jätkuv vägivald

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid
Ukraina sõdurid Foto: SCANPIX

Täpselt kuu aega tagasi Ukraina valitsusvägede ja separatistide vahel sõlmitud relvarahu rikuti täna taas mitmete lahingutega ning konflikti osapoolte sõnul hukkus ligi kümme inimest.

Värsked kokkupõrked leidsid aset Ukraina idaosas Donetskis. «Siin pole mingit relvarahu,» ütles linnaelanik, kes osutas käega silmapiiril paistvale suurtükitulele ja hävinud hoonetele, vahendas Deutsche Welle.

Ukraina sõjaväe sõnul rikuvad separatistid relvarahu ning üritavad Donetski lennujaama hõivata. Sõjaväe pressiesindaja Volodimir Poljovi ütles, et viimase ööpäeva jooksul hukkus kaks sõdurit ja kuus sai vigastada. «Terroristid rikuvad relvarahu,» lisas ta.

Separatistide kõrgem ametnik Eduard Basulin sõnas, et viimase 24 tunni jooksul sai kolm tsiviilisikut ja kolm separatisti surma ning kümned vigastada.

Kokkupõrked lennujaama juures on kestnud juba mitu nädalat selle strateegilise tähtsuse tõttu. Lennuväljal saavad maanduda suured transportlennukid. Praegu on lennujaam endiselt valitsusvägede kontrolli all.

«Lennujaam on hüppelaud linna. Meie eesmärk on nad linna juurest ära ajada, et nad ei saaks enam suurtükkidest elamupiirkondi tulistada,» lausus Basulin.

Hoolimata jätkuvast vägivallast, ei taha Kiiev ega Moskva öelda, et relvarahu ei kehti enam. Ukraina valitsus üritab hoida mingisugust rahu enne 26. oktoobril toimuvaid parlamendivalimisi. Euroopa soovib samamoodi, et praegune olukord jätkub, sest ei taha suhetes Moskvaga veel rohkem ummikusse sattuda ega talve lähenedes Vene gaasi kaotada.

Ida-Ukraina konflikti osapooled leppisid 5. septembril kokku relvarahus. Ukraina kontaktgrupi läbirääkimistel osalejad allkirjastasid 20. septembri varahommikul Minskis relvarahu jõustamise memorandumi, mis nõuab Ida-Ukraina konflikti mõlemalt poolelt kõigi relvade kasutamisest loobumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles