Prognoos: Ebola võib suure tõenäosusega jõuda Prantsusmaale ja Suurbritanniasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punase Risti töötajad Libeerias Monrovias
Punase Risti töötajad Libeerias Monrovias Foto: SCANPIX

USA Northeasterni ülikooli epidemioloogide prognoosi kohaselt võib Lääne-Aafrika riikides leviv Ebola jõuda 75 protsendise tõenäosusega Prantsusmaale ja 50 protsendise tõenäosusega Suurbritanniasse.

Arstiteadlased kasutasid Ebola leviku prognoosimise alusena senist levikut ja lennuliikluse andmeid, edastab Reuters.

Euroopa riikidesse levimise tõenäosus on võimalik kui senine lennuliiklus Lääne-Aafrika riikidesse jääb samaks.

Teadlased selgitasid, et kui lende Lääne-Aafrikasse vähendataks 80 protsendi võrra, siis Prantsusmaale levimise risk kahaneks 25 protsendini ning Suurbritanniasse 15 protsendini.

Prantsusmaad ja Suurbritanniat peetakse kõige suurema tõenäosusega Ebola levimise järgmisteks kohtadeks, kuna sealsed lennujaamad on Aafrikasse tehtavate lendude sõlmpunktid.

Samas ei tähenda see, kui Ebola jõuaks Prantsusmaale ja Suurbritanniase, tekiks seal epideemia.

«Tegemist ei ole kindla prognoosi, vaid tõenäosusega, kuid Ebola levimise üldpilti vaadates on see tõenäosus pidevalt kasvanud,» teatas uuringut juhtinud arstteadlane Alex Vespignani.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO ) andmetel on seni Lääne-Aafrika riikides Libeerias, Sierra Leones, Guineas ja Nigerias Ebolasse surnud rohkem kui 3400 inimest. Ametlikult on haigestunuid 7500.

Maailma liidrid kutsusid üles ühendama jõud, et ohtlik haiguspuhang kontrolli alla saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles