YLE: Kekkoneni üritati aastal 1957 mõrvata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Urho Kaleva Kekkonen (vasakul) koos Rootsi peaministri Olof Palmega aastal 1972.
Soome president Urho Kaleva Kekkonen (vasakul) koos Rootsi peaministri Olof Palmega aastal 1972. Foto: SCANPIX

Soome presidenti Urho Kaleva Kekkoneni (UKK) üritati mõrvata 1957. aastal Kultaranna suveresidentsis, riigipea ise tahtis intsidenti salajas hoida.

YLE TV1-s õhtul eetrisse minevas saates «MOT: Sihikul UKK» avalikustatakse siiani varjatud vahejuhtum, kus presidenti püüti 57 aastat tagasi jaanilaupäeval maha lasta, kui valve all olnud residentsi peahoone trepikoja kivist seina tabas vähemalt üks kuul.   

Ükski inimene viga ei saanud, kuid seina sisse tekkis rusikasuurune lohk. Lisaks Kekkonenile viibisid residentsis tema poeg Matti koos abikaasa Marjaga, adjutant Urpo Levo ja turvamees.

Ebakindlal ajal riigipeaks kerkinud Kekkonen sai palju tapmisähvardusi, kuid ilmselt vaid üks kord üritati seda reaalselt teoks teha.

Juhtunust on riivamisi juttu Kekkoneni minia Marja Linnankivi mälestusteraamatus «Kekkoste miniana» (2010). «Tegu oli hoolikalt ettevalmistatud: jaanipäeval poleks tulistamise pauku ilutulestiku põmakate vahel olnud kuulda. Koha järgi, mida kuul tabas, võis arvata, et tulistaja tundis hoone siseruumide paigutust.»     

Kekkonen ei tahtnud, et avalikkus juhtunust teada saaks ja ettevaatliku mehena ei kirjutanud sellest sõnagi oma päevikusse. Tema biograafi Juhani Suomi oletuste järgi pani Kekkonen juhtunu kalevi alla, et see ei ärgitaks teisi fanaatikuid sarnastele tegudele.

Kultarannas tulistanud inimest ei saadud kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles