Vene väed konfiskeerisid Krimmis Ukraina satelliidi juhtimisseadmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene mereväelased Sevastopolis. Taustal olev plakat räägib kodumaa teenimisest.
Vene mereväelased Sevastopolis. Taustal olev plakat räägib kodumaa teenimisest. Foto: SCANPIX

Vene kaitseministeeriumi aprillikuine otsus peatada Krimmis asunud relvastuse Ukrainale üleandmine laieneb ka seal asuvatele Ukraina satelliidi Lebed juhtimiskeskuse seadmetele, ütles Vene kosmosevägede juhataja Aleksandr Golovko täna Interfaxile.

«Arvestades asjaolu, et neid seadmeid saab kasutada nii tsiviil- kui sõjalistel eesmärkidel, saab neid Ukrainale üle anda kindlaksmääratud korras ainult teatud tingimuste saavutamisel,» selgitas Golovko.

Ta tuletas meelde, et selle aasta märtsis Krimmis Jevpatorijas loodud kosmosekeskuse territooriumil on hoiul Lebedi juhtimiskeskuse seadmed.

Satelliit ehitati Rešetnjovi-nimelises tootmiskoondises Informatsionnõje Sputnikovõje Sistemõ Kanada kompanii MDA tellimusel Ukraina Kosmoseagentuurile. Seda saab kasutada side loomiseks Ukraina kaitseministeeriumi huvides.

Leping MDA-ga sõlmiti 2009. aastal, selle maksumus on 260 miljonit dollarit.

«Kõik seadmed on plommitud ja asuvad spetsiaalses ruumis valve all. Kosmosevägede huvides neid kasutada ei saa,» rõhutas Golovko.

Satelliit oli kavas orbiidile saata käesoleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles