Hollandi volinikukandidaat võlub oma hooga eurosaadikuid

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi volinikukandidaat Frans Timmermans.
Hollandi volinikukandidaat Frans Timmermans. Foto: SCANPIX

Täna vastas Brüsselis europarlamendi küsimustele Hollandi volinikukandidaat Frans Timmermans, keda peetakse ka Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri paremaks käeks. Volinikuga vastutab ta parema õigusloome, institutsioonidevaheliste suhete, õigusriigi põhimõtete ja põhiõiguste harta eest.

Hoogsalt alanud kuulamise vältel jõudis Timmermans saadikuid oma ulatusliku ja aktsendivaba keeleoskuse, kuid ka selgete ja konkreetsete seisukohtadega võluda. Näiteks Ungari küsimuses sõnas Timmermans, et tagab selle, et Ungari austab fundamentaalseid inimõigusi. «Ungariga seoses tahaksin pidada kõigi liikmesriikidega dialoogi, kuid ma ei kõhkleks ka kasutamast Euroopa Liidu aluslepingutest tulevate kohustuste täitmise nõudmist. Kõigil Euroopa Liidu kodanikel on õigus oma õigusi kasutada,» vastas ta.

Euroopast Süüriasse ja Iraaki Islamiriigi ridadesse võitlema minevad islamistid ei esinda Timmermansi sõnul islamit kui tervikud ja seda ei tee ka Islamiriik ise. «Mina katoliiklasena küll ei tahaks vastutada selle eest, mida Hispaania inkvisitsioon aastasadade eest tegi,» ütles ta ja lisas, et tegelikult jagab Euroopa väärtusi peaaegu kogu ülejäänud maailm, ka moslemid.

Saadikukandidaadi sõnul tuleb ELil oma usaldusväärsuse ja maine tagamisest ka ise selleks tööd teha. «Euroopa Liidu mainele andis tohutu löögi nn õlipudelite algatus. Ma ei taha enam selliseid algatusi näha. Kui meil õnnestub muuta seda, kuidas me seadusi koostame, kui suudame tagada, et kõik meie parlamendis ja komisjonis töötavad inimesed lähtuksid talupojamõistusest - tajuksid ära, kui tegu on nonsensiga - siis selliseid algatusi ei tule. Me peaks komisjonide ettepanekute esitamise süsteemi muutma,» ütles ta.

Timmermansi sõnul ootab ta rohkem ausust ka liikmesriikidelt endilt. «Meil oleks vaja rohkem ka ausust liikmesriikide poolt. Kui tihti peab komisjon mingi ettepanekuga välja tulema, kuna liikmesriigid või huvirühmad soovivad seda ja siis pärast küsitakse, et kes sellist asja tahtis?»

Lisaks lubas Timmermans kohustuslikku lobistide registri sisseseadmist, et europarlamendi läbipaistvust suurendada. «Ma arvan, et lobi on nii institutsionaliseeritud, et vaja oleks, et me teaksime täpselt, kes kellega suhtleb, kui õigusakte hakkame ette valmistama või muutma,» ütles ta.  

Kui Timmermansilt küsisi, kuidas ta suhtub liikmesriikidesse, kes sooviksid EList välja astuda, vasta ta, et see õigus jääb riigile alati. «Euroopa Liit ei ole vangla, kui liikmesriik leiab, et tema huvides on ühendusest lahkuda, siis mis siis ikka. Ma ei saa öelda, kas see oleks mõistlik või põhjendatud, kuid selline õigus Lissaboni leppe põhjal alati jääb,» ütles ta.

Timmermansi järgi pole romide olukord 20 aastaga kuidagi paranenud ja selles on süüdi terve Euroopa. «Me tõepoolest pole midagi teinud ja romisid ei saa pidada ju ainult ühe või teise riigi kodanikeks. Tänapäeval räägitakse palju teiste riikide sotsiaalsüsteemide kuritarvitamisest ja tihti tuuakse näiteks romid ja sindhid ning nii seda esitada ei tuleks. Aga tuleb öelda ka, et liiga palju on kiusatust kuritegevusse laskuda, täiesti võimatu on aga sellises kontekstis nende õigusi kaitsta,» arvas Timmermans.

Kuulamist saab jälgida siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles