Arstid Ebolast paranenutele: kasutage kondoomi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajad Libeerias Monrovias
Tervishoiutöötajad Libeerias Monrovias Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) plaanib sel nädalal kuulutada Nigeeria ja Senegali ebolavabadeks riikideks, kuna viimased 42 päeva ei ole seal uusi nakatumisi esinenud.

Arstide sõnul ilmnevad Ebola sümptomid 2 – 21 päeva pärast nakkuse saamist ning haigus levib sülje, higi, vere ja teiste kehaeritiste kaudu, edastab Reuters.

WHO ekspertide andmetel võib Ebolat põdenu ja sellest paranenu olla nakkusohtlik veel pikka aega. Ebola viirus võib seemnevedelikus püsida 70 päeva ja kauem.

«Ebolast terveks saanud peaksid seksides alati kasutama kondoomi ning ilma kondoomita seksist tuleks hoiduda vähemalt 90 pärast terveks kuulutamist,» selgitas Ebola viiruse 1976. aastal avastanud Belgia mikrobioloog Peter Piot.

WHO andmetel on Lääne-Aafrika Ebola puhangus elu kaotanud ligi 3500 inimest ning tegemist on läbi ajaloo kõige laiaulatuslikuma Ebola levikuga.

Lisaks Lääne-Aafrika riikidele on Ebolasse haigestunuid ka USAs, Hispaanias, Saksamaal ja Norras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles