Peking välistas dalai-laama naasmise Tiibetisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama.
Dalai-laama. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi positsioon Tiibeti usujuhi küsimuses pole muutunud, kinnitas kommunistliku riigi välisministeeriumi esindaja.

«Meie seisukoht dalai-laama osas on järjekindel ja selge,» ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Hong Lei eile pärast seda, kui eksiilis Indias elav dalai-laama teatas, et ta on vestelnud Hiina ametnikega võimaliku palverännaku üle Tiibetisse.

«See, mida ta peab tegema, pole mitte nn naasmine Tiibetisse, vaid loobumine oma seisukohast ja tegevusest Hiina lõhkumisel,» lisas Hong ja lisas: «See teeb talle head.»

Samas ei kinnitanud ega lükanud Hong ümber kuuldusi, nagu oleks 79-aastane dalai-laama Hiina ametnikega vestelnud. Dalai-laama on konkreetselt viidanud kompartei Tiibeti autonoomse piirkonna asepeasekretärile ning avaldanud soovi külastada budistide seas püha Wutai Shani mäge Hiina põhjaosas.

Peking on välistanud Tiibeti sõltumatuse, sealhulgas ka piirkonna autonoomia kommunistliku riigi koosseisus. Just viimast on unikaalse kultuuri- ja looduskeskkonnaga Tiibetile taotlenud Nobeli rahupreemia laureaadist XIV dalai-laama, kes resideerub Tiibeti eksiilvalitsuse keskuses India põhjaosas asuvas Dharamsala linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles