USA: Iisrael peab osa võtma Gaza sektori taastamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina lapsed eile Gazas Beit Hanouni tsoonis.
Palestiina lapsed eile Gazas Beit Hanouni tsoonis. Foto: SCANPIX

Iisrael peab osalema Gaza sektori taastamisel, ütles USA kõrge ametnik läheneva doonorkonverentsi eel.

Ühendriikide välisminister John Kerry osaleb pühapäeval toimuval konverentsil, mille eesmärk on leppida kokku humanitaarabis Gaza sektorile ja sealsete rekonstrueerimistööde rahastamises.

Iisrael ja Hamas pidasid suvel maha 50-päevase verise sõja, milles hukkus ligi 2200 palestiinlast ja 73 iisraellast.

Sõda lõppes augustis ajutise relvarahuga ja kaudsed läbirääkimised püsiva relvarahu sõlmimiseks jätkuvad Egiptuse vahendusel oktoobri lõpus.

Palestiina omavalitsus avalikustas 76-leheküljelise Gaza rekonstrueerimiskava, mille teostamiseks kulub ligikaudu 4 miljardit dollarit. Suurem osa rahastusest kulub ligi 100 000 konflikti tagajärjel kodutuks jäänud inimese majutamiseks.

Washington toetab Gazas palestiinlasi 118 miljoni dollariga ja USA välisministeeriumi kõneisiku Jen Psaki sõnul on rahvusvahelises kogukonnas terve hulk riike, kes lubavad toetust Kairo konverentsil.

Vastuseks küsimusele, kas iisraellased peaksid Gaza ülesehitust ka toetama, ütles Psaki: «Meie arvates peaks Iisrael tegema oma osa Gaza rekonstrueerimisel.»

«On meeldiv näha, et ÜRO, Iisraeli ja Palestiina võimud leppisid kokku abi toimetamises Gazasse viisil, mis võtab arvesse Iisraeli julgeolekuvajadusi,» lisas ta.

Psaki ei kommenteerinud USA finantsabi seotust Iisraeli ja palestiinlaste vahel püsiva relvarahu sõlmimisega, mis tagaks raha jätkusuutliku kulutamise.

«Ideaalis sooviksime näha kokkulepet kestliku relvarahu sõlmimise suunas, mis lahendab pikaajalised küsimused, et meil poleks konflikti kordumist,» ütles Psaki.

Kerry arutab konverentsi ajal seda küsimust, kui see pole peamine fookus. «Selle vestluse pidamiseks peavad osapooled pidama läbirääkimisi väljaspool seda konverentsi,» lisas kõneisik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles