Parlamendisaadiku sõnul on vägistamiseks röövitud 25 000 ježiidi tüdrukut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi ainus ježiidist parlamendisaadik Vian Dakhil.
Iraagi ainus ježiidist parlamendisaadik Vian Dakhil. Foto: SCANPIX

Nn Islamiriigi mässulised röövivad, vägistavad ja müüvad ježiidi naisi ning olukord läheb järjest hullemaks, hoiatas Iraagi ainus seda usuvähemust esindav parlamendisaadik Vian Dakhil.

«Neil pole siiani mingit varjupaika. Nad magavad tänavail. Olukord pole hea ning talv läheneb, praegu Iraagis tegelikult sajab. Mistap olukord halveneb,» kirjeldas Dakhil telefoniintervjuus Raadio Vabadusele.

Esmaspäeval andis organisatsioon Jõudke Sõjas Kõigi Naisteni talle 2014. aasta Anna Politkovskaja auhinna. Mõrvatud vene ajakirjaniku järgi nime saanud auhinda antakse naistele, kes püüavad aidata konflikti jalgu jäänud inimesi.

Praegu paraneb Dakhil vigastustest, mille sai 12. augustil helikopteriõnnetuses Sinjari mäel Põhja-Iraagis.

Ježiidi parlamendisaadiku sõnul aetakse naiskristlased oma kodudest minema, nende ježiidi suguõdede saatus on tihti aga palju hullem. «Ainult ježiidi naisi röövitakse. Me ei tea tegelikult, miks just ježiidi naised on sihtmärgiks,» tunnistas ta.

Dakhili sõnul on islamistid röövinud umbes 25 000 ježiidi tüdrukut. Üleüldse elab Iraagis pisut üle 500 000 ježiidi.

«Me ei tea täpselt, kus nad kõik on, kuid osasid hoitakse erinevates vanglates, ikka veel Iraagis, osa on viidud Süüriasse ja osad on Mosulis,» kirjeldas Dakhil. «Nad viiakse vägistamiseks ja neid müüakse – 150 dollarit tüdruku eest.»

Dakhil sai rahvusvaheliselt tuntuks augustis, kui kutsus Iraagi parlamenti üles aitama Sinjari mäele lõksu jäänud ježiite. «Vennad, jätke kõrvale oma poliitilised vaidlused, me tahame solidaarsust. Ma räägin siin inimlikkuse nimel. Päästke meid! Päästke meid!» palus ta 5. augustil peetud kõnes, mille parlamendispiiker katkestas ja mille järel ta kokku varises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles