Ühe Vilniuse kooli õpilased käivad igal aastal militaarlaagris Venemaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõdur rahvuslipuga.
Leedu sõdur rahvuslipuga. Foto: SCANPIX

Ühe Vilniuse kooli õpilased käivad igal aastal Venemaal militaarlaagris, kus pikemas perspektiivis valmistatakse ette sõdureid.

Vene kodaniku Maksim Smehhovi alaline elukoht on Leedu, kirjutab Leedu uudisteportaal 15min. Nooruk õppis Vilniuses asuvas Sofia Kovalevskaja nimelises keskkoolis, kuid nüüd on ta Venemaa dessantväelaste kooli õpilane.   

Selle Vilniuse kooli õpilased käivad regulaarselt Venemaal korraldatavatest militaarlaagrites, mille eesmärgiks on Kremlile lojaalsete sõdurite ettevalmistamine.

Venemaa saatkond Vilniuses aitab koos mõningate kohalike õpetajatega jõuda Moskval oma geopoliitiliste eesmärkideni Leedus.

Sofia Kovalevskaja nimelise keskkooli õpilased võtavad Venemaal korraldatavast militaarlaagrist Sojuz osa igal aastal. Ametlikult väidetakse, et tegemist on spordilaagriga, kus noored inimesed saavad suhelda teistest riikidest pärit eakaaslastega.  

Leedu uudisteportaal sai usaldusväärsetest allikatest teada, et laagrit rahastab Venemaa kaitseministeerium. Lisaks annavad raha Moskva erinevad organisatsioonid, mis on seotud Kremliga.

Igal aastal käivad selles militaarlaagris mitte üksnes Vene sõjaväelasi, vaid ka sõjaväeluure (GRU) ja föderaalse julgeolekuameti (FSB) agente. Nende eesmärgiks on leida andekaid teismelisi, keda saaks kasutada tulevikus Venemaa eriüksustes.     

Tänavu teatas Leedu julgeolekuamet, et nendest laagritest ei võta osa üksnes Venemaa kodanikud, vaid ka Balti riikides elavad etnilised venelased.  

Uudisteportaal 15min uuris välja, et ühel Vene saatkonna töötajal on sugulased kõnealuses keskkoolis. Mullu käis Odessas korraldatud laagris Sojuz 2013 kümme Leedu koolilast, vanuses 15-18 aastat.

Laagrit korraldanud inimesed nimetasid Leedu teismelisi «sõduriteks». Ka need lapsed olid kõik eelpool mainitud kooli õpilased.  Koos nendega viibis seal matemaatikaõpetaja Vitalijus Kuzborskis.

Sel aastal viidi Sojuz 2014 laager läbi hoopis Kõrgõzstanis, kus osales vähemalt kolm Vilniuse koolilast. Suhtlusvõrgustikus Facebook ja Vkonatkte jagasid nad fotosid, kus olid peal Vene dessantväelaste riietes ja hoidsid käes tulirelvi.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles