Briti uue tuumajaama kokkulepe võib luua Euroopas pretsedendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paik, kuhu peaks kerkima Hinkley Pointi tuumajaama reaktorid.
Paik, kuhu peaks kerkima Hinkley Pointi tuumajaama reaktorid. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon kiitis sel nädalal napi häälteenamusega heaks Suurbritannia Hinkley Pointi tuumajaama, kus 35 aastaks kehtestatakse elektrile tagatishind, mis Euroopa tuumaenergiasektoris on ainulaadne, sellega seoses pakub huvi, kas tegemist on erandi või pretsedendiga, kirjutab Financial Times.

Jaama ehitajale ja operaatorfirmale EDF kindlustatakse 35 aastaks 120 megavatt-tunnile tagatishind, mis aastatega tõuseb. Seni on tagatishind üksnes tuule-, päikese- ja bioenergial. EDFile pakutud tagatishinda peetakse väga heaks.

Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Joaquin Almunia ütles Financial Timesile, et Hinkley Point on erakorraline projekt.

EDFi tegevjuht Henri Proglion on aga teisel seisukohal ja rõhutab, et see otsus avab uue vaate Euroopa energiaehitusele.

Hinkley Pointi ehituskulude prognoos on järsult kasvanud. Kui aasta tagasi hinnati tuumajaama ehitamise kuludeks 19 miljardit eurot, siis nüüd on hind tõusnud 31 miljardile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles