VTsIOM: kõige sõbralikum riik Venemaa jaoks on Hiina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskiga naine möödub seinale maalitud Hiina lipust Pekingis.
Maskiga naine möödub seinale maalitud Hiina lipust Pekingis. Foto: SCANPIX

Ülevenemaalise avaliku arvamuse uurimiskeskuse (VTsIOM) küsitluse järgi peavad venemaalased kõige sõbralikumaks riigiks Hiinat.

Viimastel aastate jooksul on Venemaa sõprade ja vaenlaste nimekirjades toimunud suured muutused: parimate sõprade hulgast kukkus välja Saksamaa, oluliselt on paranenud aga Hiina positsioon.  

51 protsendi arvates on kõige sõbralikum riik Hiina, aastal 2008 arvas nii 23 protsenti. Sõbralike riikide esikolmikusse mahtusid veel Valgevene (32 protsenti) ja Kasahstan (20 protsenti). Kuus aastat tagasi pidas Valgevenet kõige sõbralikumaks 14 ja Kasahstani 8 protsenti vastanutest.   

Esikolmikule järgnesid näiteks India, Brasiilia, Kuuba ja Argentina.

Saksamaad peab sõbralikuks maaks 2 protsenti vastanutest, võrreldes 17 protsendiga aastal 2008. Kui kuus aastat tagasi pidas Ameerika Ühendriike sõbraks 9 protsenti vastanutest, siis nüüd oli neid vähem kui üks protsent.

Kõige pingelisemad ja vaenulikumad on Venemaa suhted USAga, nii vastas 73 protsenti (aastal 2008 vastas nii 25 protsenti).   

Küsitlus näitas, et suurenenud on ka nende osakaal, kelle arvates on Venemaa suhted Ukrainaga äärmiselt pingelised, kerkides 2008. aasta 21 protsendilt 32 protsendini.  

Silmnähtavalt negatiivsemaks on muutunud suhtumine Saksamaasse ja Euroopa Liitu, kerkides mõlemal juhul ühelt protsendilt kümne protsendini.

Seevastu Baltimaadest mõtleb halvasti vaid üks protsent vastanutest, võrreldes 6 protsendiga 2008. aastal.

Küsitlusest ilmnes, et venemaalased peavad vaenulikuks ka näiteks Suurbritanniat (9 protsenti), Poolat (6 protsenti), Kanadat (3 protsenti) ja Prantsusmaad (3 protsenti).   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles