Leedu poliitikud ei kavatse samasooliste kooselu legaliseerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedukad sel aastal Balti keti üritusel  kilomeetripikkuse Leedu lipuga.
Leedukad sel aastal Balti keti üritusel kilomeetripikkuse Leedu lipuga. Foto: SCANPIX

Leedu poliitikud ei kavatse käituda Eesti eeskujul ning hakata samasooliste paare legaliseerima. Kõikidest parteidest ainult liberaalid toetaksid midagi sarnast täna Eesti parlamendis vastuvõetud kooseluseaduse eelnõule.

Ülejäänud erakonnad oleksid kooseluseaduse vastu või keelduksid BNSi küsimusele vastamast.

«See pole Leedus prioriteetne küsimus. Parlamendi tähelepanu hõivavad palju tähtsamad asjad praegu,» ütles seimispiiker ning Tööerakonna juht Loreta Graužinienė.

«Me peame pidama parlamendis ning avalikkusega selles küsimuses arutelusid. Seadusi ei saa võtta vastu, arvestamata riigi traditsioonide, kommete ning avalikkuse hoiakuga. Me peaksime arutama neid asju rahulikult, ratsionaalselt, nagu eestlasedki, ning vastandusi tekitamata,» ütles sotsiaaldemokraadist Gediminas Kirkilas.

Korra ja Õigluse Partei aseesimees Valentinas Mazuronis hääletaks eelnõu vastu.

«Minu arvates pole säärast seadust tarvis,» ütles ta.

Leedu kristlike demokraatide juhi Andrius Kubiliuse sõnul ei peaks Vilnius antud küsimuses püüdma Eestile ära teha ning sarnast hääletust ka Leedus korraldama.

Liberaalide Liikumise esimees Eligijus Masiulise väitel aga peaks Leedu samasooliste partnerluse legaliseerima.

«Üle maailma elab samasoolisi inimesi, kes tahavad oma elu koos üles ehitada ning Leedu pole selles mõttes mingi erand,» ütles ta.

Eesti riigikogu võttis neljapäeval 40 poolt- ja 38 vastuhäälega vastu kooseluseaduse, millega saavad nii erisoolised kui samasoolised paarid võimaluse oma kooselu registreerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles