Austriast islamistide juurde suundunud neiu ihkab koju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat nn Islamiriigi vastaselt kurdide meeleavalduselt.
Plakat nn Islamiriigi vastaselt kurdide meeleavalduselt. Foto: SCANPIX

Austria ajalehe Österreich kohaselt otsib üks Viinist Süüriasse Raqqasse nn Islamiriigi äärmuslaste ridades võitlema suundunud tüdruk võimalust tulla sealt tagasi.

Kaks tüdrukut – 16-aastane Samra ja 15-aastane Sabina – lahkusid oma kodust Austrias aprillis. Bosnia päritolu teismelised jätsid vanematele kirja, et tahavad võidelda islami eest.

Samra, kelle kohta arvatakse, et ta on abiellunud tšetšeeniga, tahab nüüd väidetavalt koju tulla, sest on näinud liiga palju sõjakoledusi. Nii tema kui Sabina viibivad piirkonnas, kus nad on olnud tunnistajaiks avalikele piitsutamistele, peade mahavõtmistele ja sagedatele õhurünnakutele.

Möödunud kuul liikus kuulujutt, et Samra on surma saanud, kuid hiljem võttis ta ise WhatsAppi sotsiaalvõrgustiku vahendusel sõpradega ühendust ja lükkas jutud ümber.

Mõlemad tüdrukud on olnud kontaktis perekonnaga. Sabina samas väidetavalt Austriasse naasma valmis pole.

Asjatundjate hinnangul on nn Islamiriigi äärmuslaste juurest pagemine sisuliselt võimatu, kuigi ühel süürlannal õnnestus hiljuti Türgis nende käest pääseda.

Austria – nagu ka mitme teise Euroopa riigi – võimud on islamistide poolele suunduvate noortega tõsiselt hädas. Nende valitsus on teatanud mitmest vastumeetmest: nt keelanud nn Islamiriigi kui organisatsiooni ning teinud ettepaneku võtta kodakondsus või pagulase staatus inimestelt, kes naasevad islamistide võitlustandritelt.

Austria siseministeeriumi hinnangul on nende riigist Süüria islamistidega juurde suundunud 142 inimest, nende seas 12 naist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles