Maapaos oligarh: Putin on muutnud Vene majanduse feodaalseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Pugatšov.
Sergei Pugatšov. Foto: Livejournal

Endine Putini liitlane ja Kremli pankuriks kutsutud Sergei Pugatšov, kes praegu viibib maapaos Londonis, ütles Briti ärilehele Financial Times, et Venemaa president Vladimir Putin on muutnud Vene majanduse feodaalseks süsteemiks, kus ärimehed on ainult nimeliselt oma varade omanikud.

Pugatšov väidab, et kui Putin taastas riigi kontrolli majanduse põhisektorite üle, siis äri ja Kremli vahelised piirid kadusid. Lääne sanktsioonid Venemaa vastu on seda protsessi tema sõnul üksnes kiirendanud. Ta toob näiteks Vladimir Jevtušenkovi juhtumi.

«Riigis on sisuliselt sõjaseisukord. Elu toimub Putini ja tema lähikonna sõjaliste reeglite järgi,» ütles Pugatšov lehele.

Putin on tema sõnul jäänud tšekistiks, kellel puudub arusaamine eraomandist. Ärimees meenutab Putini käiku tema laevatehases ehitatud tuumajäälõhkuja pardale. See maksis üle miljardi dollari ning seal olid basseinid, kasvuhoone. Putinile ei mahtunud pähe, et erafirma võib Venemaal toota jäälõhkujaid või sõjalaevu, tõdes Pugatšov.

Pugatšovile kuulusid Venemaal Mežprombank ja moodsad laevatehased. 2008. aastal hindas Forbes tema varaks kaks miljardit dollarit. 2010. aastal kuulutas Moskva pank välja Mežprombanki pankroti, mida ärimehe sõnul oli Kremlile vaja selleks, et üle võtta tema laevatehased. 2011. aastal põgenes ta Londonisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles