USA kirik asub 11. septembril koraane põletama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türklane 31. mail Istanbulis Iisraeli-vastasel meeleavaldusel koraani hoidmas.
Türklane 31. mail Istanbulis Iisraeli-vastasel meeleavaldusel koraani hoidmas. Foto: SCANPIX

Kirik USAs Florida osariigis kavatseb 11. septembri terrorirünnaku üheksandal aastapäeval avalikult islami pühakirja eksemplare põletada.

Gainesville'i linnas asuv Dove World Outreach Center teatas eelmisel nädalal Facebookis, et korraldab 11. septembril rahvusvahelise koraani põletamise päeva ning palus teistel usurühmitustel nendega ühineda ja koos «islami kurjuse vastu» seista, vahendas AFP.

Algatus on aga toonud kaasa ähvardusi moslemitelt ja hoiatusi, et see võib põhjustada usulist vägivalda.

«9/11s olid süüdi islam ja šariaat,» ütles põletusriituse organiseerija pastor Terry Jones AFP-le. «Põletame koraane, sest meie arvates on kristlastel, kirikutel, poliitikutel aeg üles tõusta ja «ei» öelda; islam ja šariaat ei ole USAs teretulnud.»

«Oleme saanud džihaadirühmitustelt palju tapmisähvardusi, aga me ei saa reageerida hirmust lähtudes ega oma tõekspidamistes järeleandmisi teha. Keegi peab selle eest seisma,» lisas Jones.

Jonesi aktsiooni on moslemid mõistagi hukka mõistnud. Kiriku Facebooki sait oli AFP teatel pärast teadaannet täis ähvardusi ja neile vastanud islamivastaste sisinat.

«Kahjuks on (Floridas) ja üle riigi islamofoobia tegelikult tõusuteel,» teatas Ameerika-Islami Suhete Nõukogu (CAIR) pressiesindaja Ramsey Kilic AFP-le. «Kardan rohkem neid moslemivastaseid, kes võivad arvata, et see on õigustatud tegevus ja võivad rünnata mošeed või moslemit tänaval.»

Siiski lisas Kilic, et CAIR ürituse takistamiseks midagi ette ei võta, kuna tähelepanu juhtimine sellele ongi see, mida ettevõtmise korraldajad tahavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles