Vladimir Putin on Nobeli rahuauhinna kandidaat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Täna tehakse teatavaks Nobeli rahuauhinna saaja ning selle preemia kandidaate on rekordiliselt 278.

Nobeli komisjon ei avalikusta kandidaatide nimesid, kuid osa kandidaadi esitanud organisatsioone, ameteid ja firmasid on need paljastanud, edatab Reuters.

Teada on, et Nobeli rahupreemia kandidaadiks on näiteks USA  endine luureanalüütik Edward Snowden, kes paljastas USA Riikliku Julgeolekuagentuuri jälgimisprogrammi. Samuti noor pakistanlanna Malala Yousafzai, kes võitleb moslemitüdrukute õiguste eest saada haridus ning paavst Franciscus, kes reformib katoliku kirikut.

Kandidaadiks on esitatud ka Venemaa president Vladimir Putin. Tema kandidatuuri seadsid üles Venemaa poliitikud, kes põhjendasid, et Putin ja Venemaa on teinud väga palju Süüria kriisi lahendamiseks.

2013. aastal sai Nobeli rahupreemia Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW).

Nobeli rahupreemia saaja tehakse teatavaks täna pärastlõunal.

Wikipedia: Nobeli rahuauhind on üks viiest Rootsi keemiku ja töösturi Alfred Nobeli asutatud auhinnast.

Erinevalt teistest auhindadest, mis antakse üle Stockholmis, antakse see üle Oslos. Auhinna saaja otsustab Norra parlamendi valitud komitee.

Põhjus, miks see auhind otsustatakse nimelt Norras, on asjaolu, et Alfred Nobeli surma ajal olid Rootsi ja Norra personaalunioonis ning Norra parlament tegeles üksnes sisepoliitikaga. Nii tahtis Nobel tagada, et see auhind jagataks sõltumatult riikide välispoliitikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles