ÜRO erisaadik: kui islamistid Süüria piirilinna vallutavad, tuleb seal veresaun

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Süüria erisaaadik Staffan de Mistura selgitas täna Genfis peetud pressikonverentsil olukorda Kobane kaardi abil.
ÜRO Süüria erisaaadik Staffan de Mistura selgitas täna Genfis peetud pressikonverentsil olukorda Kobane kaardi abil. Foto: SCANPIX

ÜRO Süüria erisaadik hoiatas, et Süüria piirilinnas Kobane on lõksus kuni 800 inimest, kellest enamik on vanurid.

Staffan de Mistura kutsus Türgit üles lubamas vabatahtlikel minna Kobanet islamiäärmuslaste eest kaitsma. Mõningate uudiste vallutas sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik täna Kobanes kurdide peakorteri, kus ees käisid veel hommikul aktiivsed lahingud.

Kobane olev Süüria kurd sõnas BBC-le, et IS pole suuremat osa linna julgeolekukvartalist enda kontrolli alla saanud. Ka olid tema väitel kaks kurdi administratiivhoonet jätkuvalt kurdide käes, kuid julgeolekukvartalis käivad tõepoolest tigedad lahingud.

De Mistura sõnul on IS Kobane otseselt ümber piiranud, jättes linna keskossa lõksu vanemad elanikud. Tema sõnul korraldavad islamistid linna enda kätte saades seal veresauna. ÜRO ei taha näha järjekordset Srebrenicat, ütles de Mistura.

Islamiriik ja kurdid on Kobane pärast juba üle kolme nädala võidelnud ning kokkupõrgete tõttu on tuhanded Süüria kurdid naaberriiki Türki pagenud. Türgi on siiani välistanud võimaluse, et saadab oma sõdurid Süüriasse.

Kurde abistavad islamistidega võitlemises USA juhitud koalitsiooni õhulöögid, kuid kurdide sõnul on islamistide edasitungi peatamiseks vaja rohkem relvi ja laskemoona.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles