Hongkongi linnapea sõnul pole meeleavaldajatel mingit lootust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Hongkongis.
Meeleavaldajad Hongkongis. Foto: SCANPIX

Hongkongi demokraatiameelsetel meeleavaldajatel «pole peaaegu üldse lootust» Pekingi hoiakut seoses valimissüsteemi muutmisega mõjutada, ütles linna juhtiv ametnik Leung Chun-ying täna.

Üle kahe nädala kestnud poolautonoomse Hiina linna meeleavaldustel hõivati mitu magistraali ning puhkesid kokkupõrked peamiselt tudengitest rahvamassi ning politseijõudude vahel.

Leungi väitel ei mõjuta «kontrolli alt väljunud» meeleavaldused keskvõimu hoiakuid, lisades, et kui Peking otsustaks protestijad laiali ajada, kasutataks «minimaalset vajaminevat jõudu».

Valitsus on lubanud hongkonglastel tulevastel 2017. aasta valimistel oma eelistatud kandidaadi poolt hääletada, kuid neid kandidaate saab olema vaid kaks või kolm ning needki Pekingi poolt esitatud.

Demokraatiameelne Hongkongi Occupy liikumine on kutsunud Hiina ettepanekut «valedemokraatiaks».

«Me kõik teame, et täieliku hääleõiguse saavutamine 2017. aastaks on peaaegu võimatu,» sõnas Leung teleintervjuus.

Kõnelused linnaametnike ja meeleavaldajate vahel jooksid eelmisel nädalal ummikusse ning vahepeal vaibunud protestiaktsioonid jätkusid sel nädalal uue hooga.

«Mingil hetkel peavad meeleavaldajad aga laiali minema,» ütles Leung, kes enda sõnul rahutuste tõttu ametit maha ei pane.

Hongkongi hiinameelne ühendus Sinilindi Liikumine teatas eile, et kui Occupy ei vabasta teisipäevaks kolm hõivatud magistraali või kui võimud ei aja meeleavaldajaid laiali, piiratakse valitsusvastased ümber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles