Lieberman: Gazat ei saa üles ehitada ilma Iisraelita

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvise sõja käigus tekitatud purustused Gazas asuvas al-Tufah´s.
Suvise sõja käigus tekitatud purustused Gazas asuvas al-Tufah´s. Foto: SCANPIX

Täna Kairos peetavale Gaza sektori doonorkonverentsile mitte kutsutud Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman ütles, et rahvusvahelised jõupingutused enklaavi ülesehitamiseks vajavad juudiriigi nõusolekut.

«Gazat ei ole võimalik üles ehitada Iisraeli-poolse koostöö ja osaluseta,» ütles Lieberman usutluses uudisteportaalile Ynet.

Gazale kehtib alates 2006. aastast Iisraeli blokaad ning riik saab blokeerida ehitusmaterjalide ja raha liikumise suvises sõjas suuri purustusi saanud enklaavile.

Iisrael nõuab tagatisi, et rahvusvahelise abi kattevarju all ei jõuaks raha või relvad islamiliikumisele Hamas, millega juudiriik pidas suvel maha 50-päevase sõja.

Liebermani sõnul on Iisrael siiski avatud kavadele «Gaza tsiviiltaristu taastamiseks».

Iisrael alustas 8. juulil Gaza sektori äärmusrühmituste vastu sõjalist operatsiooni Protective Edge. Viiskümmend päeva kestnud konfliktis sai surma 2140 palestiinlast, peamiselt tsiviilisikud.

Juudiriigi poolel oli hukkunuid ligi 70.

Palestiina omavalitsus loodab Kairos peetaval konverentsil saada rahvusvaheliselt kogukonnalt abilubadusi nelja miljardi dollari ulatuses.

Konverentsile kutsutute seast puudub ka Hamas.

«Kuna konverentsil arutatakse Iisraeli mõjutavaid küsimusi...peaks riik sellele osalema,» ütles anonüümsust palunud Iisraeli diplomaat ajalehele Haaretz.

Lieberman suhtub jahedalt aprillis katkenud Iisraeli-Palestiina rahukõneluste jätkamisse. «Kui need keskenduvad üksnes palestiinlaste nõudmistele, on tegemist ajaraiskamisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles