Britid õpetavad välja Iraagi kurdide julgeolekujõude

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi sõdurid väljaõppel Saksamaal.
Kurdi sõdurid väljaõppel Saksamaal. Foto: SCANPIX

Briti sõdurid õpetavad Iraagis välja sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlevaid kurdi julgeolekujõudude pešmerga sõdureid, ütles Ühendkuningriigi kaitseministeerium eilses avalduses.

Iraagi autonoomse Kurdistani pealinnas Arbilis tegutseb «spetsialistidest koosnev väike meeskond», kes õpetab pešmerga sõdureid kasutama septembris Suurbritannialt saadud raskekuulipildujaid.

Missiooni kiitis heaks kaitseminister Michael Fallon, ütles ministeeriumi kõneisik.

«[Suurbritannia] valitsus on varasemalt selgelt väljendanud kavatsust anda pešmergale väljaõpet osana jätkuvatest pingutustest abistada neid ISILi (ISi) vastases võitluses,» lisas ta.

«Kaitseminister kiitis heaks väikese spetsialistidest koosneva üksuse saatmise, mis viibib hetkel Arbili piirkonnas ning annab juhiseid eelmisel kuul Suurbritannia tarnitud raskekuulipildujate käsitsemiseks, kasutamiseks ja hooldamiseks,» sõnas kõneisik.

Ajalehe Sunday Times sõnul on sõdurid Yorkshire'i rügemendi teisest pataljonist, mille peakorter asub Küprosel.

Kuningliku õhuväe sõjalennukid võtavad osa ISi vastastest rünnakutest Iraagis.

Peaminister David Cameron välistas äärmusrühmituse vastu võitlemisel maavägede kasutamise.

Briti väed võtsid osa ka USA-juhitud 2003. aastal toimunud Iraagi sõjast, millega kukutati tollane Iraagi riigipea Saddam Hussein. Viimased Suurbritannia lahingüksused lahkusid 2009. aastal ning sealseid kaitsejõude välja õpetanud väed lahkusid 2011. aastal.

Saksamaa andis kurdidele vintpüsse ja kaasaskantavaid tankitõrjerelvi. Nende käsitsemise väljaõpet korraldavad saksa sõdurid viibivad samuti Arbili piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles