Igor Taro Ukraina päevik: 10.10

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetskis asuva Sergei Prokofjevi nimelise rahvusvahelise lennuvälja lähistelt kerkis 12. oktoobril suitsusammas.
Donetskis asuva Sergei Prokofjevi nimelise rahvusvahelise lennuvälja lähistelt kerkis 12. oktoobril suitsusammas. Foto: SCANPIX

Üldjoontes on olukord muutusteta, mis tähendab, et väidetavalt Putini sünnipäevaks kavandatud Donetski lennujaama hõivamine venelaste poolt lükkub edasi.

Samuti hoiavad ukrainlased muid positsioone, kust neid on alates septembri algusest üritatud välja tõrjuda. Donetski lennuväljal on läinud kasutusse venelaste raskemiinipilduja Tjulpan, mis on võimeline kandma 130-kilost laengut ja hävitama võimsaid betoonkindlustusi.

Kuid lennuvälja kaitsestrateegia ei seisne betoonpunkrites, vaid koostöös tuletoetusüksustega, mis muudavad vastase manöövrid selles piirkonnas võimatuks.

Kui meenutada kasvõi oktoobri alguspäevi, siis terroristid lubasid peaaegu iga päev, et väli on kohe-kohe neil käes, juba 90% ulatuses ja nii edasi. Kohe pärast Vene põhiüksuste äratõmbamist on neil olukord läinud suhteliselt hapuks ja kui seal midagi tõsist veel üritatakse, siis alati on kaasatud suuremal määral uuemat Vene tehnikat ja kaadrit.

Ukraina luure teatel läks viimastel päevadel mitmeid kolonne Venemaa poole välja, samas on liikumine piiril intensiivistunud, mida on ka OSCE vaatlejad kinnitanud. Ainuüksi ühes piiripunktis tõusis päeva keskmine ligi 300-lt roheliselt mehikeselt enam kui 500-le.

Võimalik, et roteeruvad, kuid venelaste võitlusvaim on kahtlemata vaibunud, muidu ei veniks see paari strateegilise paiga äravõtmine mitme kuu pikkuseks seriaaliks. Debaltseves näiteks kõik eesliini kontrollpunktid endiselt ukrainlastel käes. Ühel jäi eile mingi DNR-i «staabiülema asetäitja» kogemata vangi.

Keeras pimedas valest teeotsas ja oligi vene kaadersõjaväelane vennasrahval külas, endal kaks automaati ühes. Seetõttu ütlen panen ma kaaskaitseliitlaste südamele - ärge magage topograafiatunnis ja võtke tõsiselt öiseid orienteerumisi. Stšastja kandis on venelastel eriliselt pinnuks silmas sealne soojuselektrijaam. Kuigi Stšastja ründamise ainus arusaadav motiiv seisneb sealse silla äravõtmises, mis avab tee põhjasuunast Luganski linnale, siis igal võimalusel lastakse mõni mürsk ka Ukraina kontrolli all oleva elektrijaama pihta. Justkui meelega hävitatakse infrastruktuure, et pärast kasakahorde tulgu või veeuputus.

Mariupoli ja Novoazovski vahel on piiratud tsiviilisikute liikumist. Just terroristide poolt. Novoazovskist väljumiseks tuleb võtta «väljasõiduviisa», aga sisse Mariupoli sissekirjutusega inimesi ei lasta. Üldiselt on Venemaa kasutanud seda taktikat kõigil okupeeritud tunnustamata aladel - piiranud inimeste sisse-välja liikumist. Piiratud infovälja tingimustes saab kergemini inimeste ajusid pesta.

Vastasel juhul võib inimene pensioni järele minnes avastada, et «hunta» võimu all saab täitsa normaalselt elada.

Kuna Vene välisministeerium on võtnud suuna terroristide «valimiste» tunnustamisele, suhtun Porošenko lootustesse lähiajal Moskvaga kokkulepe saavutada üsna skeptiliselt. Võib olla, et külm ilm külmutab mõneks kuuks ka konflikti, kuid ala hõivamiseta maastikul ei lahenda Ukraina enda jaoks tõsist julgeolekuprobleemi selles piirkonnas.

Terroristid deklareerivad plaane kogu Donetskis ja Luganski oblastite osas, ideoloogid - sealt edasi. Porošenko on tegelikult oma visiitidega ära markeerinud, et selliseid punkte nagu Slovjansk, Kramatorsk, Lõssõtšansk, Severodonetsk ja Mariupol Ukraina ei loovuta.

Severodonetskis üritatakse käivitada lennujaama, sinna viidud Luganski oblasti administratsioon ja kõik Luganski riiklikud kõrgkoolid. Mõlema oblasti juhid on hiljuti vahetatud ja mõlemad on julgeoleku või jõustruktuuride taustaga. Uus Donetski oblasti kuberner on kindrali auastmes. Ma arvan, et selles peitub oma sõnum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles