Hodorkovski: Venemaal tuleb aktiveerida vaikselt köögilaua taga kiruv keskklass

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski oli täna Prahas toimuva demokraatiafoorumi avakõneleja.
Mihhail Hodorkovski oli täna Prahas toimuva demokraatiafoorumi avakõneleja. Foto: SCANPIX

Venemaal võivad peagi aset leida massilised repressioonid, ennustas endisest naftaärimehest opositsionäär Mihhail Hodorkovski Tšehhis rahvusvahelisel konverentsil Forum 2000.

Oma ettekandes «Demokraatia ja rahulolematus: veerand sajandit raudsest eesriidest ja Tiananmeni väljakust» rääkis Hodorkovski dissidentide vajalikkusest autoritaarsetes riikides.

«Värske muutuste tuul, mis puhus Prahas dissidentide ajastul aastal 1968 naasis siia ka 20 aastat hiljem ning muutis maailma igaveseks. Praha kevad tõi tagasi dissidentluse ajastu. See tegi kangelased neist, kes ei marsi samas taktis massidega, neist, kes ei karda võtta sõna agressiivse enamuse vastu,» sidus ta kõne alustuseks kokku esinemispaiga ajaloo enda isiklike eesmärkidega.

Ta rõhutas, et muutusi soovivad klassid on Venemaal täiesti olemas, nende hulka kuuluvad miljonid eraettevõtjad ja erialaspetsialistid. Hodorkovski sõnul on vaja kuidagi aktiveerida Venemaa vaikne keskklass, kes mõistab režiimi tegevuse küll hukka, ent teeb seda vaid kodus köögilaua taga. 

Horodkovski hoiatas ka, et naftahindade langusest üksi ei piisa kindlasti Venemaa demokraatia teele suunamiseks ja ei saa jääda ootama, et režiimi käitumine iseenesest muutuks. Tuleb tegutseda enne, kui jõuavad toimuda massilised repressioonid.

Euroopa sanktsioonid Venemaa vastu on Hodorkovski sõnul kahtlemata õigustatud, ent nendega tuleb olla ettevaatlik, sest tulemused võivad olla väga kaugel soovitutest. Venemaa isoleerimine võib anda president Vladimir Putinile nii mõnegi soovitud trumpkaardi.

Näiteks tabavad viisakeelud valusalt keskklassi ja katkestavad sidemeid Euroopaga, samas kui praegu on paljude jaoks identiteedi osaks ka sinna kuulumine, rääkis ta.

Jakub Klepal Forum 2000 Fondi tegevdirektor meenutas avasõnades, et kaks foorumil esinema pidanud isikut on praegu küll kahjuks oma veendumuste pärast vangis – Venezuela opositsiooniliider Leopoldo López ja Egiptuse kodanikuaktivist Ahmed Maher. Ta meenutas ka, et sarnaselt on vangistatud maailmas veel tuhandeid inimesi.

Samas avaldas ta heameelt, et möödunud aastal foorumi ajal vangistuses olnud Hodorkovski on nüüdseks vabastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles