Erdoğan: Lähis-Idas külvavad probleeme uued Araabia Lawrence´id

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja Peter O'Toole Araabia Lawrence'i rollis.
Näitleja Peter O'Toole Araabia Lawrence'i rollis. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan esines vihase tiraadiga «tänapäeva Araabia Lawrence´ite» vastu, kes tema sõnul Lähis-Idas pahandust külvavad.

Briti ohvitser T.E. Lawrence ehk Araabia Lawrence aitas Esimese maailmasõja päevil araablastel pidada sissisõda Osmanite impeeriumi vägede vastu. Tema tuntusele aitas kaasa 1960. aastate ülimenukas film ning Suurbritannias ja paljudes araabiamaades peetakse teda endiselt kangelaseks.

Erdoğan andis Istanbuli ülikoolis peetud kõnes mõista, et näeb araabiapäraselt rõivastunud Briti ohvitseris soovimatu välissekkumise sümbolit regioonis, kus arvesse peaks tulema eeskätt Türgi mõju.

«Lawrence oli araablaseks rõivastunud Inglise spioon. Nüüd on meil tegemist uute vabatahtlike Lawrence´itega, kes on maskeeritud ajakirjanikeks, usumeesteks, kirjanikeks ja terroristideks.»

«Meie ülesanne on selgitada maailmale, et on olemas kaasaegseid Lawrence'eid, kes on lasknud end terrorirühmitusest petta,» ütles Türgi riigipea terrorirühmitust täpsustamata.

Pole teada, kas presidendi kõnel oli konkreetne sihtmärk, kuid see oli suunatud välisjõudude vastu, kes tema arvates soovivad Türgit nõrgestada ja Lähis-Ida destabiliseerida.

Erdoğani sõnul on kõik regioonis lahvatanud konfliktid sepitsetud sajandi eest, kui Esimese maailmasõja järel joonistati ümber Lähis-Ida piirid. «Meie ülesanne on see peatada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles