Õiglast maailmakorda rajavad Hiina ja Venemaa sõlmisid 38 lepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev tervitab Hiina ametivenda Li Keqiangi.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev tervitab Hiina ametivenda Li Keqiangi. Foto: SCANPIX

Venemaa ja Hiina lubasid eile tugevdada jõupingutusi niinimetatud õiglase maailmakorra rajamiseks ja sõlmisid peaministrite osavõtul kümneid majandusleppeid.

Venemaad väisav Hiina peaminister Li Keqiang ja tema Vene ametivend Dmitri Medvedev viibisid 38 leppe sõlmimise juures. Nende seas on 150 miljardi jüaani väärtuses (24,5 miljardi dollarini) jüaani ja rubla vahetusliini avamine, vähendamaks sõltuvust USA dollarist.

«Lepe sõlmiti kolmeks aastaks ja seda on võimalik vastastikusel kokkuleppel pikendada,» teatas Vene keskpank.

Lepe võimaldab kahel riigil kasutada teineteise valuutat ilma vajaduseta osta neid rahvusvahelistelt valuutaturgudelt, lisas pank.

Hiina on võtnud sõna sanktsioonide vastu, mille Lääs on kehtestanud Venemaale vastuseks Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rikkumisele. Külma sõja lõpust saadik ei ole Venemaa taolises isolatsiooniolukorras olnud.

Medvedev ütles Liga peetud kõneluste järel, et kaks riiki peaksid tulevased sammud eelnevalt läbi mõtlema. «Minu kolleeg härra peaminister märkis hiljuti, et meie rahvastele meeldib mängida kabet ja malet. Seda mängivad ka need, kes mõtlevad strateegiliselt,» ütles Vene peaminister.

Hiina peaministri sõnul sümboliseerib vene matrjoška-nukk kahe riigi vahelist suurt koostööpotentsiaali.

«Mõlemad riigid on täis otsustavust arendada igavest sõprust ja kaitsta üheskoos rahu ja stabiilsust regioonis ja kogu maailmas,» lisas ta.

Ühtlasi leppisid Moskva ja Peking kokku tähistada järgmisel kevadel ühiselt 70. aasta möödumist Natsi-Saksamaa lüüasaamisest Teises maailmasõjas.

Li sõnul on pidustuste eesmärk muuhulgas kaitsta rahvusvahelist õiglust ja sõjajärgset rahvusvahelist korda.

Täna kohtub Hiina peaminister Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Li Venemaa-visiit on osa nädalapikkusest Euroopa-ringsõidust.

Hiina ja Venemaa sõlmisid mais 30 aastaks 400 miljardi dollari suuruse gaasileppe, mis näeb ette, et Moskva hakkab pikas perspektiivis Hiinale tarnima 38 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles