Kataloonia president lubas korraldada iseseisvushääletuse uuel kujul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia autonoomse piirkonna president Artur Mas kinnitas, et küsitlus 9. novembril tuleb, aga teises õiguslikus raamistikus.
Kataloonia autonoomse piirkonna president Artur Mas kinnitas, et küsitlus 9. novembril tuleb, aga teises õiguslikus raamistikus. Foto: SCANPIX

Hispaania autonoomse piirkonna Kataloonia president Artur Mas teatas täna kavatsusest korraldada 9. novembril iseseisvushääletus Hispaania avaliku arvamuse küsitluse seaduse alusel.

Kataloonia valitsus läheb 9. novembri hääletusega edasi teiste seaduslike raamide piires, et minna mööda Hispaania konstitutsioonikohtu otsusest, mis tühistas piirkonnavalitsuse septembrikuise referendumimääruse, ütles Mas kõnes.

Masi sõnul ei ole Kataloonia taganemas otsusest küsida rahva käest iseseisvuse küsimuses arvamust. Ametlik referendum lükatakse küll edasi, kuid sümboolset hääletust saaks käsitleda kui eelhääletust.

«Kataloonia valitsus kavatseb 9. novembril hääletuse läbi viia, mis tähendab, et valimisjaoskonnad hääletuskastide ja sedelitega on avatud,» sõnas ta. «Suur osalus kõneleks sellest, et kohalikud inimesed tahavad hääletada,» lisas ta.

«Me peame tegema seda kavandatust erineval kujul,» lisas ta.

Masi sõnul ei ole tema varasem valimismäärus enam jõus, see peatus automaatselt, kui konstitutsioonikohus nõustus keskvalitsuse apellatsiooni arutama.

Masi sõnul lähtutakse hääletuse korraldamisel ühest teisest Hispaania seadusest, mis lubab korraldada avalikku arvamusküsitlust.

President möönis, et kohtuotsus on põhjustanud hääletust toetanud parteide seas lõhe, kuid rõhutas, et tegelik vastane on endiselt Hispaania riik.

Kataloonia seadusandja Joan Herrera teatas varem, et piirkonna valitsus otsustas hääletuse ära jätta, sest see ei saa toimuda.

Istungil ilmnes lõhe mõõdukalt konservatiivse rahvuslase Masi ja temaga Kataloonia parlamendis ühinenud vasakparteide vahel.

Mas ütles, et küsimuse võiksid lahendada piirkondlikud valimised ning 9. novembri hääletus on üks samm selle suunas.

«Kuna konsensus ei ole lagunenud... on see võimalus konsultatiivse hääletuse läbiviimiseks,» sõnas ta. «Konsensus on küll mõranenud, aga ma tean väga hästi, et tegelik vastane on Hispaania riik, kes teeb kõik mis võimalik, et takistada Kataloonia inimesi neist konsultatsioonidest osa võtmast.»

Hispaania peaminister Mariano Rajoy tervitas Kataloonia valitsuse otsust, nimetades seda "suurepäraseks uudiseks.

Kataloonia parlament kiitis 19. septembril heaks seaduse, mis lubab kohalike võimude hinnangul korraldada neil mittesiduva "konsultatsiooni" iseseisvuse üle.

Erinevalt Šotimaast ei tooks iseseisvust pooldav hääletustulemus kaasa Kataloonia eraldumist, ent annaks Masi sõnul talle poliitilise mandaadi Madridiga iseseisvuse üle läbi rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles