Hiina: esialgu ei ole vajadust armeed Hongkongi saata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraatiameelsed Hongkongi elanikud nõuavad haiglasse sattunud protestija Ken Tsang Kin-chiu peksmise uurimist. Väidetavalt tegid seda politseinikud.
Demokraatiameelsed Hongkongi elanikud nõuavad haiglasse sattunud protestija Ken Tsang Kin-chiu peksmise uurimist. Väidetavalt tegid seda politseinikud. Foto: SCANPIX

Peking ei pea esialgu vajalikuks saata sõdureid Hongkongi demokraatiameelseid proteste maha suruma, ütles täna Hiina ametnik, kuid möödunud öö vägivaldsete kokkupõrgete tõttu ei ole see tema sõnul välistatud.

Protestilaagrites levivad kuuldused, et Hiina rahvavabastusarmee (PLA), kel on Hongkongis garnison, saadetakse tänavatele, kui Pekingile tundub, et Hongkongi võimud ei suuda üle kahe nädala meelt avaldanud demonstrante ohjeldada.

«Seni tundub mulle, ei ole selleks vajadust,» ütles Hiina valitsusametnik kolmapäeval Hongkongis ajakirjanikele.

«Me loodame muidugi, et sellist stsenaariumi ei tekigi. Olukord normaliseerub tasapisi,» lisas tundmatuks jääda soovinud ametnik.

Ööl vastu tänast kähmlesid Hongkongis taas politsei ja meeleavaldajad, vigastada sai mitu inimest.

Pealtnägijate sõnul tuli varahommikul mitusada politseinikku protestijate püstitatud barrikaade maha võtma. Politseinikud kasutasid meeleavaldajate vastu pipragaasi, misjärel puhkes kähmlus ja mõlemal poolel sai mitu inimest inimesi vigastada. Mitmeid protestijaid vahistati.

Seni on Peking väljendanud veendumust, et Hongkong suudab meeleavaldustega ise toime tulla ja linnavõimud on välistanud sõjaväe appisaatmise.

Meeleavaldajad on protestiaktsioone korraldanud viimased kaks nädalat, blokeerides liikluse linna suurematel tänavatel. Hongkongi protestijad nõuavad õigust ise oma juhte valida. Praegu valib Hongkongi juhtkonna 1200-liikmeline Pekingi-meelne komitee.

Hiina on lubanud 2017. aastal Hongkongis rakendada süsteemi, mille kohaselt saab rahvas hääletada kandidaatide üle, kelle sõelub välja Peking.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles