USA ja liitlaste õhulöögid Kobanes on surmanud mitusada ISi liiget

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria linn Ain al-Arab, kurdipäraselt  Kobane.
Süüria linn Ain al-Arab, kurdipäraselt Kobane. Foto: SCANPIX

USA ja liitlaste õhurünnakutes sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) positsioonidele Süürias Kobanes ja selle lähistel on surma saanud mitusada rühmituse võitlejat, teatas Ühendriikide kaitseministeerium kolmapäeval.

«Me usume, et oleme tapnud mitusada ISILi võitlejat Kobanes ja selle ümbruses,» ütles Pentagoni pressiesindaja John Kirby lühendit ISi teisest nimetusest Iraagi ja Levandi Islamiriik kasutades.

Kirby sõnul on Kobanest põgenenud enamik linna elanikkonnast ning pühasõdalased toovad pidevalt linna vallutada üritavatele vägedele täiendust. «Kobane võib endiselt langeda,» lisas ta.

Pentagoni pressiesindaja sõnul ei ole IS teinud saladust, et see tahab Kobanet vallutada, mistõttu jätkub ka võitlejate juurdevool linna.

Võitlus araabia keeles Ain al-Arabi linna pärast on kestnud peaaegu kuu.

«Kui Kobane langeb ISILi valdusesse, on see tagasilöök. Siin pole küsimustki,» lisas ta.

Operatsiooni «Inherent Resolve» («Sisemine otsustavus») strateegia läheb kaugemale ühest linnast, lausus Kirby. «Me peaksime olema valmis juhtudeks, kui mõni küla või linn langeb ISILi kätte või me ei ole suutelised mõnda ala nende käest mingi perioodi jooksul tagasi võtma. Sellele kulub aega.»

IS kontrollib suuri alasid ka naaberriigis Iraagis, ent Pentagoni hinnangul ei ohusta pühasõdalased pealinna Bagdadi. «Meie hinnangul ei ähvarda linna julgeolekut praegu kohene oht,» ütles Kirby.

USA alustas ISi vastaseid õhurünnakuid Iraagis 8. augustil. 23. septembril laiendasid Ühendriigid ISi vastaseid õhurünnakuid Süüriasse.

Iraagis on USA õhurünnakutega liitunud Austraalia, Prantsusmaa, Suurbritannia, Kanada, Taani, Holland ja Belgia.

Süürias toetavad Ühendriikide õhurünnakuid viis Araabia riiki - Jordaania, Katar, Araabia Ühendemiraadid, Saudi Araabia ja Bahrein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles