Puna-prokuröri matused tekitasid poolakates viha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danuta Siedzikówna.
Danuta Siedzikówna. Foto: Wikipedia.org

Poola Rahvavabariigis prokurörina töötanud polkovnik Wacław Krzyżanowski sõjaväeliste auavaldustega matused pälvisid avalikkuses kriitikat.

Teiste seas kritiseeris Põhja-Poolas Koszalini kalmistul esmaspäeval toimunud matuseid ka Poola kaitseminister Tomasz Siemoniak, kes nimetas Krzyżanowskit stalinistlikuks prokuröriks ja ütles, et vastutusele tuleb võtta isikud, kes lubasid teda matta sõjaliste auavaldustega. «See on lubamatu,» ütles juhtunut häbiväärseks nimetanud Siemoniak teisipäeval raadiojaamale RMF.

10. oktoobril surnud Krzyżanowskile pannakse süüks seda, et ta nõudis 1946. aastal surmanuhtlust 17-aastasele haiglaõele Danuta Siedzikównale, kes osales kommunismivastases võitluses. Kohus mõistiski Siedzikówna surma ning ta hukati samal aastal Gdański vanglas.

Pärast raudse eesriide langemist astus Krzyżanowski demokraatlikus Poolas kohtu ette, kus teda süüdistati osalemises kommunistlikes kuritegudes. Krzyżanowski väitis kohtus, et stalinistlik kohtusüsteem oli iseenesest ebaseaduslik. Kohus mõistiski mehe õigeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles