Stubb võitleb tuumajaama eest ja russofoobia vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Alexander Stubb
Soome peaminister Alexander Stubb Foto: SCANPIX

Soome koonderakondlasest peaministril Alexander Stubbil  on keerulised ajad, lisaks parlamendiliikmete erimeelsustele energiafirma Fennovoima ja selle äripartneri Rosatomi tuumajaamahanke osas tuli tal n-ö jõudu katsuda Põlissoomlaste värvika juhi Timo Soiniga.

Uue tuumareaktori ehitamist vastustanud rahvasaadikute sõnavõttudes oli valitsusjuhi hinnangul tunda selget russofoobiat. Soini otsust boikoteerida Stubbi juhitud majandusnõukogu eilehommikust istungit nimetas valitsusjuht aga okasroosikeselikuks käitumiseks.

Stubb rääkis rahvusringhäälingule YLE, et meelsamini tahaks kommentaari andes rääkida isiksuste poliitilisest mängust, kuid tegelikkuses tuleb keskenduda tõsisele asjale ehk Soome majandusolukorrale.

«Mina loodan, et me, soomlased, saame ühiselt päästa Soome heaoluühiskonda. Nüüd peame aga Okasroosikest meenutavat vestlust, et kes on kutsutud ja kellega koos ollakse,» jätkas ta.  

Soini põhjendas eemalejäämist sellega, et Põlissoomlased püüavad valitsust kukutada majanduspoliitikat puudutava arupärimise abil.

Valitsus oli kutsunud majandusnõukogu istungile seekord ka opositsioonierakondade juhid, milles Keskerakonna juht Juha Sipilä küll mingit vastuolu ei näinud. Midagi huvitavat ta aga istungil ei kuulnud. Ta peab võimalikuks, et erakond liitub arupärimisel Põlissoomlastega, juhul kui selle sisus jõutakse kokkuleppele. Parteid hakkavad seda küsimust arutama täna.     

Üks teema, mis parlamendisaadikute emotsioonid kuumaks kütab, on aga põhimõttelise nõusoleku andmine Fennovoimale ja tema koostööpartnerile Rosatomile uue tuumareaktori ehitamiseks. Seda oli hästi näha eile, kui erakondade esindajad arvamust avaldasid.   

Parlament arutas 2010. aastal Fennovoima tuumajaamale antud põhimõttelise otsuse täiendust, kuna erinevalt varasematest plaanidest osaleb ettevõtmises Saksa firma E.ON asemel Rosatom. Rahvasaadikud ei jõudnud ühisele arusaamisele, kas kavandatav tuumajaam suurendaks või vähendaks sõltuvust Venemaa energiast.

Roheliste esindaja Oras Tynkkynen ütles näiteks, et Rosatomil on räpased sidemed president Vladimir Putini administratsiooniga, vahendas Helsingin Sanomat.

«Rosatom pole mingi tavaline Vene firma, vaid endine Nõukogude Liidu aatomienergiaministeerium, mis vastutab endiselt Venemaa tuumarelvade eest. See on Putini valitsuse haldusalasse kuuluv äriettevõte, mille ülesannete hulka kuuluvad Venemaa geopoliitilised huvid,» rääkis Tynkkynen.

Peaminister Stubb süüdistas rahvasaadikuid russofoobia õhutamises Fennovoimat puudutavas arutelus. Ta oli nördinud, et energiapoliitilises mõttes olulise asja juures üritati lõkkele puhuda Vene-hirmu.

Fennovoimale antava loa küsimust hakkab peagi arutama majanduskomisjon ning parlamenti hääletusele jõuab see enne aasta lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles