EuroMaidan tekitab EPPs ja sotsides lahkarvamusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Kiievis.
Meeleavaldajad Kiievis. Foto: SCANPIX

Europarlament lükkas tulevasse nädalasse edasi tänaseks määratud 2014. aasta Sahharovi mõttevabaduspreemia laureaadi väljakuulutamise.

Europarlamendi presidendi Martin Schulzi sõnul polnud selle teema arutamiseks täna seoses muutustega Euroopa Komisjonis aega. Samuti põhjustas viivituse asjaolu, et Sahharovi võitja valivad finalistide seast välja europarlamendi president ja kõigi poliitiliste fraktsioonide juhid. Seoses Läti Roheliste ja Põllumeeste Liidu esindaja saadiku lahkumisega ühest euroskeptikute grupist, see fraktsioon ka kadus, sest sinna jäid vähem kui seitsme riigi esindajad.

Väidetavalt on seal eri meelt europarlamendi suurim grupp konservatiivne Euroopa Rahvaerakond (EPP) ning ülejäänud.

Tänavused finalistid on Ukraina läänemeelne liikumine EuroMaidan, Aserbaidžaani inimõiguslane Leyla Yunus ja tuhandeid vägistamisohvreid aidanud Kongo günekoloog Denis Mukwege.

EPP, samuti paljud rohelised, tahaksid anda preemia EuroMaidanile, kelle esindajaiks on valitud lauljatar Ruslana, ajakirjanikud Mustafa Nayem ja Tetjana Tšornovol ning tudengiaktivist Jelõzaveta Štepetõlnõkova.

Ukrainlaste vastu on aga sotsid, liberaalid ning nii parem- kui vasakäärmuslikud grupid. Äärmusgruppide vastasseisu põhjendab Raadio Vaba Euroopa asjaoluga, et neist paljud on Vene presidendi Vladimir Putini ja Krimmi anneksiooni toetajad.

Sotside fraktsioon oli samas aga koos Ühtse Venemaa ja Hiina kommunistliku parteiga üks kolmest välismaisest poliitilisest grupist, kel oli koostöölepe kukutatud Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši erakonnaga Regioonide partei.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles