USA miljardär annetab Metropolitani muuseumile kubistide kollektsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fernand Légeri töö Leonard Lauderi kollektsioonist.
Fernand Légeri töö Leonard Lauderi kollektsioonist. Foto: SCANPIX

New Yorgi Metropolitani muuseumis avatakse 20. oktoobril näitus ühest maailma hinnatumaist kubistide kollektsioonidest, mille miljardärist omanik on lubanud muuseumile kinkida.

Väljapanek sisaldab 81 tööd neljalt kunstnikult ja on muuseumi sõnul viimase 30 aasta tähtsaim 20. sajandi alguse avangardkunsti näitus.

Kollektsiooni omanik on kosmeetikaettevõtja Estée Lauder' 81-aastane poeg Leonard Lauder, kes on pühendanud sellele 40 aastat oma elust. Kogu väärtuseks hinnatakse üle miljardi dollari.

Tähtsaimat kubistide erakollektsiooni näidatakse Metropolitanis esimest korda, näitus jääb avatuks 16. veebruarini.

Kogu sisaldab hispaania kunstnike Pablo Picasso ja Juan Gris ning prantslaste Georges Braque'i ja Fernand Léger' maale, skulptuure ja graafikat.

Väljapanek jälgib kubismi teket ja arengut ning keskendub peamiselt 1909.- 14. aastale.

Lauder' kollektsioon täidab olulise lünga Metropolitani muuseumi kunstikogus. Kui ta 2013. aastal oma kollektsiooni Metile pakkus, oli selles 78 kubistide tööd. Nüüdseks on lisandunud kolm ja Lauder kavatseb kogumist jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles