Poola luure vihjas Venemaa osalusele spiooniskandaalis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp
Venemaa lipp Foto: SCANPIX

Poola võimud pole küll ametlikult kinnitanud, et kahtlustatuna spionaažis kinni peetud Poola kolonel ja advokaat töötasid Venemaa kasuks, kuid sellele on vihjanud ka riigi luure.

Ametlikult on kaks meest kinni peetud seoses kahtlusega, et nad tegelesid vaenuliku võõrriigi heaks spioneerimisega. Riigi meedia on viidanud sellele, et mõlemat kahtlustatakse Venemaa huvide teenimises, kuid prokuratuur pole taolisi väiteid kinnitanud.

«See on väga tõsine juhtum,» ütles riigi luureameti ABW esindaja Maciej Karczyński intervjuus telekanalile TVN24, lisades, et juhtumi kohta on avalikustatud vähe detaile julgeolekukaalutlustel. «Me peame meeles pidama, et ka teine pool jälgib ning kuulab. Ja kes see on? Ma arvan, et te võite arvata, mis riigiga on tegu,» lisas Karczyński.

Kinni peetud isikute nimesid pole avalikustatud, kuid Poola meedia andmetel töötas vahistatud Poola ja Vene topeltkodakondsusega advokaat Venemaa sõjaväeluure GRU heaks. Üleeile kinni peetud kolonel töötas aga kaitseministeeriumis.

Peaprokurör Andrzej Seremeti lubas lähipäevil avalikustada juhtumi kohta rohkem infot. Vastavalt Poola seadustele võib välisluureteenistuse heaks luuramise eest karistada kuni kümneaastase vangistusega. Maksimumkaristus spionaaži eest on 25-aastane vangistus.        

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles