Falkvinge: e-valimised on katastroofiliselt halb mõte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Piraadipartei ja piraadiliikumise algataja Rick Falkvinge
Rootsi Piraadipartei ja piraadiliikumise algataja Rick Falkvinge Foto: SCANPIX

Rootsi Piraadipartei ja piraadiliikumise algataja Rick Falkvinge sõnul on e-valimised katastroofiliselt halb mõte, sest valimisprotsessist ei jää jälgi, ei ole võimalik kindlaks teha võltsimisi ning puudub võimalus garanteerida hääle saladus.

«Ma arvan, et see [e-hääletamine] on väga halb mõte. Katastroofiline. Seda mitmel põhjusel. Esiteks, on vaja ette kujutada analoogvarianti, et aru saada, kas miski on hea idee. Kui ma teen ettepaneku: paneme kasti – suletud kasti – ühe inimese, kes võtab päeva jooksul hääli vastu ning ulatab päeva lõpus selle, mida ta väidab olevat hääletustulemuse, kas te nõustuksite sellega? Ei, te ei nõustuks, keegi ei nõustuks sellega. Samas juhtub e-valimistel täpselt see,» rääkis Falkvinge BNS-ile pärast ettekannet IT-konverentsil Atea Action.

Falkvinge sõnul ei ole e-valimistel mingit võimalust saada auditeeritavat jälge, ei ole võimalik kontrollida võltsimise toimumist ning, kõige olulisem, valitsus ei saa garanteerida hääle salajasust. «Kui hääletada üle distantsi, ei ole mingit võimalust teha kindlaks, et su selja taga ei seisa ärakasutav abikaasa – või ärakasutav tööandja, kes ütleb, kuidas hääletada. Üks valitsuse ülesandeid on kaitsta privilegeeritud, salajast ja individiuaalset häält. Seda ei saa elektroonilise hääletamise puhul teha,» märkis ta.

«Mida saab teha, mida ma toetaksin, on printerite paigaldamine kõikidesse valimisjaoskondadesse. Sa lähed kabiini, vajutad nupule, vastavalt sellele, kuidas hääletada tahad, ning tulemuseks on masin- ja inimloetav valimissedel. Sa asetad selle kinnisesse ümbrikusse ja annad valimisametnikule. See annab kõik e-valimise positiivsed küljed ilma ühegi negatiivseta,» ütles Falkvinge.

Rootsi Piraadipartei on 2006. aastal asutatud erakond. Piraadiparteid on parlamendivalimistel osalenud Rootsis, Saksamaal, Ühendkuningriigis, Tšehhis, Hollandis, Soomes, Kanadas, Šveitsis, Hispaanias, Kreekas, Iisraelis, Islandil, Austraalias, Norras, Austrias ja Sloveenias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles