Rootsi laiendab luureoperatsiooni Stockholmi saarestikus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi mereväe laev Stockholmi lähedal
Rootsi mereväe laev Stockholmi lähedal Foto: SCANPIX

Rootsi kaitsevägi laiendab luureoperatsiooni Stockholmi saarestikus, ütles laupäeval operatsiooni juhtiv kommodoor Jonas Wikström.

Üle ööpäeva kestnud operatsiooni üksikasju ei ole sõjaväelased endiselt täpsustanud. Wikströmi sõnul peeti saadud informatsiooni alusel põhjendatuks täiendavate üksuste saatmist otsinguile.

Wikström tõdes, et reedel operatsiooni kävitamiseni viinud teave oli äärmiselt usaldusväärne.

«Nagu me oleme öelnud, ei ole tegemist allveelaeva jahtimise, vaid luureoperatsiooniga. Keskendume teabe hankimisele, käsitlemisele ja analüüsile,» ütles ta.

Wikström kordas, et operatsiooni jätkatakse niikaua kui vaja. Ta ei öelnud, millist tõendusmaterjali relvajõud on saanud.

«Operatiivpõhjustel ei saa ma öelda, kuidas me töötame ja mida oleme teada saanud, ega ka täpsustada üksikasjalikult, millised üksused meil piirkonnas viibivad,» lausus kommodoor.

Wikströmi sõnul ütleks selliste andmete paljastamine liiga palju võõrvõimule, mis piirkonnas tegutseda võib.

Hommikul teatas Rootsi meedia, et suuroperatsioon kestis kogu öö saarestiku Kanholmsfjärdeni piirkonnas mõnekümne kilomeetri kaugusel pealinnast.

Ajalehe Aftonbladet sündmuskohal viibinud fotograaf Urban Andersson nimetas operatsioon ulatuslikuks, sündmuskohal viibis mitu sõjaväekopterit, 10-15 sõjalaeva ning palju väiksemaid aluseid.

Andersson lisas, et tsiviilisikute liikumist piirkonnas kontrolliti äärmiselt põhjalikult. «Sõjaväelased on väga ärevil, peaaegu hüsteerilised,» lisas Aftonbladeti fotograaf.

Relvajõud teatasid reedel, et käivitasid seoses kahtlase «välismaise veealuse tegevusega» Stockholmi saarestikus ulatusliku sõjaväeoperatsiooni, kuhu on kaasatud laevu, koptereid ja maavägede üksusi.

Viimastel kuudel on Rootsi meedia teatanud Vene õhujõudude aktiviseerumisest Läänemere kohal, sealhulgas Vene hävitaja ja Rootsi luurelennuki lähenemisest oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles