Aarnio: miniallveelaev Rootsi vetes tundub ebatõenäoline

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi mereväe patrull.
Rootsi mereväe patrull. Foto: SCANPIX

Soome mereväe Soome lahe piirkonna ülem Markus Aarnio peab ebatõenäoliseks, et Rootsi suure sõjaväeoperatsiooni põhjuseks on miniallveelaev.

Rootsi ajalehe Svenska Dagbladet andmetel otsivad Rootsi kaitsejõud Stockholmi saarestikus vigastatud Vene allveelaeva. Ajaleht lisas, et tegemist võib olla miniallveelaevaga.

Aarnio ütles usutluses uudisteagentuurile STT, et miniallveelaeva saatmine Rootsi saarestikku oleks meresõidu seisukohast riskantne ning on raske leida põhjust, miks säärane operatsioon ette võtta.

Aarnio lisas, et miniallveelaevad võivad olla nii mehitatud kui ka mehitamata. Viimasel puhul on tegemist kaugjuhitavate robotitega. Mehitatud miniallveelaevad mahutavad maksimaalselt 15 inimest.

Aarnio sõnul eeldab miniallveelaeva tegevus tugikohta või -alust, kust allveelaev välja saadetakse või kust seda juhitakse. Vee all püsiva miniallveelaeva leidmine on tema sõnul raske, kuna minialused on väikesed ja praktiliselt hääletud.

Kui miniallveelaev avastatakse riigi territoriaalvetes, antakse kõigepealt süvaveepommidega hoiatus, ütles Aarnio.

«Kui alus saadakse pinnale, tehakse küsitlemisel või muude vahenditega selgeks, milles on küsimus. Igal riigil on selleks oma reeglid ja seadused ning ma ei oska öelda, kuidas Rootsi säärases olukorras toimub,» ütles mereväeülem.

Rootsi relvajõud teatasid reedel, et käivitasid seoses kahtlase «välismaise veealuse tegevusega» Stockholmi saarestikus ulatusliku sõjaväeoperatsiooni, kuhu on kaasatud laevu, koptereid ja maavägede üksusi.

Viimastel kuudel on Rootsi meedia teatanud Vene õhujõudude aktiviseerumisest Läänemere kohal, sealhulgas Vene hävitaja ja Rootsi luurelennuki lähenemisest oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles